16 februari 2020

Marion Geisler

'Wat mij opvalt bij Radio Aalsmeer: er is zo veel kennis'

Naam: Marion Geisler
Functie: inspreken van nieuwsberichten en acquisitie
Doet: moeder van 2 zonen, coach, trainer en mediator en is zich nu aan het richten op millennials

Sfeer: koude vrijdagmiddag, binnen bij Marion met drie vrolijke parkieten op de achtergrond.

Wilde je vroeger ook al iets bij de radio doen?
Vroeger toen ik jong was luisterde ik naar de radio, maar ik had niet de intentie om later daar iets mee te doen. Ik heb in Amsterdam Frans gestudeerd. Vervolgens heb ik 30 jaar bij IBM gewerkt waarvan zeven jaar als manager. Nu ben ik mij aan het richten op millennials. Zoals je ziet heb ik geen intentie gehad om bij de radio te gaan.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Radio Aalsmeer?
Toen ik weg ging bij IBM had ik ineens tijd voor van alles. Ik ben onder andere de lokale politiek ingegaan. Ik ben bestuursvoorzitter van D66 afdeling Aalsmeer. Een van de andere D66 leden is Sem van Hest (bekend van het programma 'Sem op Zaterdag'). Ik kwam met hem in gesprek en hij zei: "Jij bent misschien wel een leuk onderwerp of topic voor het programma ‘Echt Esther’". Later heeft hij mij toen voorgesteld aan Esther en ben ik bij haar in de uitzending geweest.

Een van de andere dingen die ik gedaan heb in het jaar dat ik tijd over had, is dat ik een opleiding ben gaan doen voor stemacteur en voice-over. Dat was ook heel iets anders dan wat ik al gedaan had en dat vond ik heerlijk. Met je stem bezig zijn dat wilde ik eigenlijk al jaren doen, want ik heb jaren trainingen gegeven via de telefoon. Dan moet je ook van alles met je stem doen. Dus het stond wel op mijn lijstje om daar iets mee te doen.

Na het programma bij Esther liep ik weg en zei ik tegen haar: "Die microfoons doen mij denken aan mijn opleiding". Esther vroeg toen of ik ook bij de radio wilde. Misschien wel nieuwsberichten inspreken. Vervolgens heeft zij mij in contact gebracht met Elbert Huijts. Op die manier ben ik bij Radio Aalsmeer terecht gekomen.

Wat mij opvalt bij de mensen van Radio Aalsmeer, er is zo veel kennis. Al die mensen die achter de knoppen zitten, weten ook heel veel.

Doe je dat inspreken met iemand samen?
Eerst deed Margret van de Meer het alleen en ik ben daar bij gekomen. Margret doet het al een hele tijd en is heel erg ervaren. We hebben ook wel eens samen gezeten zodat ik daar weer van kon leren. Je moet het toch zelf doen en zelf uitvinden. Ze heeft me in het begin een beetje bijgepraat en ben het daarna zelf gaan doen.

Hoe vond je het om voor het eerst jezelf te horen op de radio?
Het was heel erg wennen, want ik wist niet zo goed hoe dat moest. Ik heb daarom ook heel veel naar Margret geluisterd om te ervaren hoe zij dat doet. Het is een kwestie van ervaring opbouwen. Ik doe het nu een klein jaartje en het gaat steeds beter. Ik probeer datgene wat ik op de opleiding leer, in te passen in de berichtjes. Het is voor mij een geweldige kans dat ik dit kan doen. Ik ben Radio Aalsmeer heel dankbaar.

Doe je nog meer met je stem?
Inmiddels lees ik bij Dedicon. Het is een stichting die audioproducten maakt voor mensen met een leesbeperking. Ik lees daar boeken in. Dat moet ook weer heel anders. Dat hoor je ook terug in mijn berichtjes. Wat ik in mijn opleiding heb geleerd, ga ik dan meteen weer uitproberen.

Hoe valt het werk wat je doet te combineren met het inspreken van nieuwsberichten?
Doordat ik zelfstandig ben, kan ik zelf mijn tijd indelen. Ik moet een inkomen krijgen met mijn bedrijf dus dat gaat voor. Daarnaast is het nog steeds leuk om met de politiek bezig te zijn. Vorig jaar zijn we even bezig geweest om commercials te verkopen voor Radio Aalsmeer.  Het is blijven leren. Zo heb ik geleerd wat lokale radio is. Ik heb buitengewone bewondering gekregen voor al die vrijwilligers die zo hard werken. En ze zijn ook allemaal bereid om je te helpen. Echt fantastisch dat het er is!

Hoe staat het nu met het verkopen van de commercials?
Het verkopen van commercials voor radio en tv valt niet mee. Ik heb er heel veel over nagedacht en met heel veel mensen gesproken. Ik kom uit een heel groot netwerk, dus dat zou ik misschien kunnen inzetten. Daar moet ik even tussen schakelen. We willen zeer binnenkort weer om de tafel om het opnieuw op te pakken.

Zou je een eigen programma willen maken?
Ik stond op het punt om het programma van Esther over te nemen, maar dat is uiteindelijk niet door gegaan. Het is aan de ene kant een hele leuke kans om een eigen programma te maken, maar aan de andere kant denk ik ook meteen, wat moet ik dan doen? Het moet wel iets aanvullend zijn. Er is nog geen kookprogramma, zoiets lijkt me wel leuk. Of iets van hoorspelen of iets dergelijks. Vroeger toen ik klein was, las Coen Flink de Scheepjongens van Bontekoe voor. Dat vond ik zo leuk. Dus misschien moet ik dat doen op Radio Aalsmeer. Gewoon een uur een kinderboek voorlezen. Dan moet je het heel spannend maken of juist heel eng. Je kan op die manier heel veel kanten op met je stem.
Aan de andere kant heb ik het ook al heel erg druk met alle andere taken. Ik heb geen enorme drang om een eigen programma te maken. Ik vind het heel erg leuk om een onderdeel te zijn van Radio Aalsmeer. De nieuwsberichtjes inspreken helpt mij ook om mijn stem verder te ontwikkelen. Wie weet wat er langs komt.

Zie je een duidelijke groei binnen Radio Aalsmeer?
Binnen mijn onderdeel zie ik momenteel weinig groei. Dat zit hem een beetje in de capaciteit van de mensen die het doen. Elbert is de enige die de berichtjes maakt. Hij kan ook maar beperkt tijd om berichten te maken en daardoor hebben we ook maar een beperkt aantal berichten in te spreken. Ik zie groei vooral in het tv-kanaal. Wat kunnen we daarmee verder nog mee doen? Dat zou hartstikke leuk zijn.

Heb je een favoriet programma bij Radio Aalsmeer?
Dat ga ik natuurlijk niet zeggen, want ik vind iedereen even leuk. Om eerlijk te zeggen als ik 's avonds klaar ben met werken, hang ik voor de televisie en luister ik helemaal niet zo veel radio. Als ik weet dat er iets komt wat ik leuk vind dan wil ik dat wel eens aanzetten. Ik luister ook dingen terug, bijvoorbeeld 'Blikopener Radio'. Zij hebben hele leuke onderwerpen, maar dat geldt ook voor ‘Echt Eshter'. De 'Top 10 van...’ vind ik ook altijd heel erg leuk. Dat zijn wel een beetje de dingen die mijn interesse hebben. Ik luistert wel eens in de auto onderweg naar een afspraak een programma terug. En natuurlijk Sem op de zaterdagochtend, als ik slaperig uit mijn bed kom. Dan zet ik Sem wel aan. Die heeft ook de soort muziek die ik heel erg leuk vind.

Heb je een favoriet liedje waar je graag naar luistert?
Ja, dat heb ik eigenlijk wel. Dat is een heel klein Frans liedje van Gérard Lenorman met de titel 'La Petite Valse'. Frans is zo'n mooie taal. Hij schetst een prachtig beeld over mensen die verdriet hebben of lijden in het leven. Een heel mooi klein liedje. En een hedendaags liedje wat ik erg mooi vind is Moddi met het nummer House By The Sea. Dat is totaal iets anders, maar wel heel erg mooi.

Wat is voor jouw de toekomst voor Radio Aalsmeer?
Wat ik Radio Aalsmeer toewens zijn meer openbare schermen. Dus televisie schermen waar het kanaal op uitgezonden wordt. Er hangen al allemaal schermen in Aalsmeer en Kudelstaart, maar staat geen Radio Aalsmeer aan. Ik weet dat er plannen zijn, maar dan denk ik: daar zou ik nog wel eens mijn schouders onder willen zetten om dat voor elkaar te krijgen. Ik denk dat dat Radio Aalsmeer heel erg zal helpen. Sociale media, naamsbekendheid, het moet iets zijn wat heel vanzelfsprekend overal bij hoort. Je hoeft alleen de tv fysiek op te hangen of de zender alleen maar aan te zetten. Met de camera’s die sinds kort in de studio hangen, kan je bepaalde uitzendingen gewoon laten zien.

Wat moeten mensen nog van jouw weten?
Wat ik wel leuk vind om te vertellen is dat ik binnenkort een hondje krijg. Wat mij tegenhield is dat ik de hele dag op training of op reis moet. Er is een bepaalde Facebookpagina waar ik een berichtje op heb gezet met de vraag wie mij kan helpen. Daar heb ik zo veel reacties op gehad dat ik dacht, ik moet het gewoon doen. Ik heb zo lang zitten twijfelen, nu moet ik de knoop doorhakken. Wat ik daarmee wil zeggen is dat dit ook de sfeer is van Radio Aalsmeer: we doen het lekker met elkaar.

Ik heb 38 van de 59 jaar in Amsterdam gewoond. Dus er komt een moment dat ik net zo lang in Kudelstaart zal wonen. Ik vind het leuk als lokale mensen in mijn praktijk komen. Ik vind het leuk om het hier van te hebben. Bij de radio is het is ook het sfeertje dat je met elkaar hebt. Het is ook leuk om op andere plekken te werken, maar dit lokale heeft toch ook wel heel veel charme. De mensen van D66 vragen regelmatig aan mij of ik weer naar mijn vriendjes van de radio ga. Mensen kennen je van verschillende plekken.

Tekst: Thamar van den Bergen
Foto: Marion Geisler

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×