Campagne snelheid binnen bebouwde kom

We doen het allemaal weleens: net iets harder rijden dan toegestaan. Soms bewust, in een poging verloren minuten in te halen. En soms onbewust, omdat onze gedachten afdwalen en we even niet opletten. Wat de reden ook is, (iets) te hard rijden is altijd heel gevaarlijk. Wethouder Verkeer Robbert-Jan van Duijn ging op dinsdag 9 mei in gesprek met bezoekers van de markt in Aalsmeer over snel rijden. Ook deelde hij ‘campagne 30/50 kilometer muntjes’ uit op de markt.

Kwetsbare verkeersdeelnemers
Wethouder Verkeer Robbert-Jan van Duijn: “Je weet nooit wat je tegenkomt in het verkeer. Zeker in de bebouwde kom, waar je regelmatig in onverwachte verkeerssituaties terechtkomt, moet je niet te hard rijden. Hier krijg je vaak te maken hebt met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers. Die niet beschermd zijn door airbags en gordels. Zij zijn degenen die het grootste gevaar lopen om ernstig gewond te raken. Of nog erger. Dus pas uw snelheid aan voor als u onverwacht moet remmen.”

Campagne
De campagne ‘Snelheid 30 en 50 km/u binnen de bebouwde kom’ moet bijdragen aan het verminderen van het aantal automobilisten dat te hard rijdt binnen de bebouwde kom, met name op 30 en 50 km/uur-wegen. De campagne richt zich op automobilisten die de wet licht overtreden en maximaal 10 tot 15 km per uur te hard rijden. Omdat ze haast hebben, met het verkeer meegaan of gewoon ongemerkt harder rijden dan eigenlijk mag. Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk.

Opmerkelijke feiten:
– Bij ongeveer één op de drie dodelijke verkeersongelukken speelt te hoge snelheid een doorslaggevende rol.
– Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, hebben we in Nederland 25 tot 30% minder letselslachtoffers.
– Snelheidsovertredingen tot 10 à 15 km per uur boven de limieten van 30 en 50 km per uur kosten binnen de bebouwde kom jaarlijks circa tien voetgangers en fietsers het leven. Zo’n 200 mensen worden zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen.
– Bij regenachtig weer is de remweg nóg een stuk langer. Hou daar dus rekening mee.
– Een botsing met 50 km per uur staat gelijk aan een val van drie verdiepingen van een flatgebouw.

Wilt u meer informatie over deze campagne, uw remweg of meer informatie over de boetes voor te hard rijden binnen de bebouwde kom. Kijk dan hier.

Bron: Gemeente Aalsmeer
Foto: v.l.n.r. wethouder verkeer Robbert-Jan van Duijn, een campagnemedewerker van Veilig Verkeer Nederland, een bezoeker van de markt en Cor Maas, medewerker verkeer van gemeente Aalsmeer.

Gepubliceerd: 9 mei 2017

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×