Glastuinbouw heeft ruimtebehoefte van 631 ha

Vernieuwen of uitbreiden? Of je bedrijf verplaatsen? Een nieuwe start maken? Hoe organiseer je dat? Waar begin je en welke stappen moet je vervolgens zetten? Wie heb je daar bij nodig? Deze vragen stonden centraal tijdens het Greenport Aalsmeer jaarevent ‘Je bedrijf in beweging’ op 2 november in Hoofddorp.

Tijdens het event zijn de resultaten van de Ondernemersverkenningen gepresenteerd in opdracht van Greenport Aalsmeer is geïnventariseerd wat de bedrijfsplannen en – wensen zijn van de glastuinbouwondernemers in de 6 Greenport- gemeenten ten aanzien van hun locatie. Er zijn in totaal 789 bedrijven onderzocht, waarvan er 326 persoonlijk zijn geïnterviewd; goed voor 80% van het glasareaal.

Ruimtebehoefte
Een belangrijke conclusie uit de verkenning is dat er in de toekomst een potentiële ruimtebehoefte is van 631 hectare bij glastuinbouwondernemers. Ook blijkt dat de keuze voor uitbreiden, verplaatsen of blijven mede wordt gemaakt op basis van de duurzame voorzieningen in een gebied: van de geïnterviewden heeft een kwart behoefte aan een warmte- en CO2-net, een derde wil snel internet. Een kwart van de ondernemers is bereid om hier zelf in te investeren.

Puzzel
Volgens Jaap Bond, voorzitter Greenport Aalsmeer, is de herstructurering van de glastuinbouw in de regio Aalsmeer een puzzel die de komende jaren, samen met ondernemers, gemeenten en de Provincies moet worden gelegd: “De komende periode zullen daarom soms stevige discussies met de verschillende partijen worden gevoerd. Koste-wat-het-kost moeten we constructief met elkaar in overleg blijven en oog hebben voor elkaars belangen en wensen”.

Foto: Wethouder Amstelveen, Maaike Veeningen en wethouder Aalsmeer, Ad Verburg over ruimtelijke vraagstukken glastuinbouw in hun gemeenten op het Greenport Aalsmeer Event 2017

Gepubliceerd: 5 november 2017 om 12:35 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×