Amstelland-Meerlanden jaagt economie van Metropoolregio aan

De verwachte economische groei van Amstelland-Meerlanden (waar Aalsmeer deel vanuit maakt) is in 2018 4,2 procent. Dit is één procent hoger dan de verwachte groei in heel Nederland en een half procent hoger dan de groei in de Metropoolregio Amsterdam. De werkloosheid van AM gemeenten daalt naar verwachting naar 3,6 procent in 2018 en 3,3 procent in 2019.
De totale Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft zich na de crisis sterk ontwikkeld door haar diverse en open economie waarin grote én kleine bedrijven kunnen groeien. Door deze economische groeicijfers hoort de MRA bij de vijf sterkst groeiende grootstedelijke regio’s in Europa.

Werkgelegenheid groeit sterk
In 2016 groeide de werkgelegenheid binnen de AM gemeenten al met twee procent. De verwachting is dat deze tendens zich voortzet en de werkgelegenheid komende jaren bovengemiddelde sterk gaat groeien. Daarmee zakt de werkloosheid weer tot
op het niveau van vóór de crisis. De groei vindt vooral plaats in ondersteunende zakelijke diensten en op consumptie leunende diensten, zoals toerisme en horeca.

Economische groei
De economische groei en werkgelegenheid concentreren zich in Amsterdam en AM-gemeenten. De hele metropoolregio is in trek als woonplaats. Het woon-werkverkeer in de regio neemt toe door forensen van binnen én buiten de regio. Belangrijke oorzaken van de economische groei zijn aantrekkende investeringen in ICT- dienstverlening, de bouw, toenemende consumptie door onder meer toerisme en een sterkte internationale concurrentiepositie. Amstelland-Meerlanden behoort tot één van de sterkste economische regio’s van Nederland. Door de strategische ligging binnen de MRA en goede bereikbaarheid, heeft deze regio ook goede toekomstperspectieven. De sterke vertegenwoordiging van hoogproductieve sectoren als Groothandel en Vervoer en opslag, dragen hieraan bij.

Amstelland-Meerlanden bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. De Metropoolregio Amsterdam is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland en 33 gemeenten.

Gepubliceerd: 3 juli 2018 om 20:10 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×