Nieuwe Don’t Look Away campagne van start

Na 100 serieuze meldingen op www.meldkindersekstoerisme.nl via de jaarlijkse campagnes van Don’t Look Away is op maandag 16 juli een nieuwe campagne van start gegaan. Ook tijdens de zomervakantie van 2018 wordt gerekend op de alertheid van reizigers, touroperators en andere getuigen die zich zorgen maken om volwassenen die in het buitenland mogelijk kinderen misbruiken. Sommige melders hadden een vreemd gevoel bij de verdachte vakanties van een buur of collega. Anderen, werkzaam in de reisbranche, viel de vreemde omgang met kinderen op. Alle meldingen worden onderzocht door de politie en indien nodig door de speciale onderzoekers van het WATCH-programma van Terre des Hommes.

Alert zijn
Welke situaties zijn verdacht?
– Iemand zit met een lokaal kind aan het hotelontbijt en ze spreken niet dezelfde taal.
– Iemand gedraagt zich op intieme wijze met een lokaal kind bij zwembad of strand.
– Iemand vertelt over zijn of haar seksuele ervaring met een kind in het buitenland.
– Iemand biedt een kind of jongere aan voor seks.
– Iemand is op zoek naar seksuele diensten van kinderen of jongeren.
– Iemand zondert zich af met een lokaal kind, bijvoorbeeld in een hotelkamer of appartement.

Welke mensen zijn verdacht?
Celine Verheijen van Defence for Children-ECPAT: “Niet alleen toeristen misbruiken kinderen in het buitenland, ook zakenreizigers, expats, of vrijwilligers, die zich opgeven voor hulporganisaties. Daders zijn niet alleen mannen van middelbare leeftijd, zij zijn van alle leeftijden, het kan ook om vrouwen gaan. Ook personen, die kinderen aanbieden zijn interessant voor ons. Onze social media campagne heeft aandacht voor ieder dadertype.”

Online melden
Via www.meldkindersekstoerisme.nl/melding  kan iedereen heel gemakkelijk online (anoniem) een melding maken. Ook kunnen er foto’s of filmpjes van verdachte situaties geüpload worden. Iedere melding is belangrijk want één melding kan een heel netwerk van kindermisbruikers blootleggen.

Wat gebeurt er na een melding?
Alle meldingen die via het Meldpunt binnenkomen, worden na beoordeling door Defence for Children–ECPAT doorgestuurd aan de politie. Meldingen die in eerste instantie te weinig aanknopingspunten lijken op te leveren voor politie, worden door de WATCH onderzoeksunit van Terre des Hommes onderzocht en bij serieus vermoeden van strafbare feiten alsnog met politie gedeeld.  Onlangs leidde onderzoek van Terre des Hommes tot de arrestatie van een Nederlander in Nepal. Een andere Nederlandse man is inmiddels tot acht jaar cel veroordeeld, ook in Nepal.

De campagne loopt sinds 2015 jaarlijks in de zomerperiode, dit jaar tot 31 augustus 2018. Ook buiten de campagneperiode kan worden gemeld op www.meldkindersekstoerisme.nl.

Gepubliceerd: 16 juli 2018 om 6:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×