Sint Urbanuskerk in Bovenkerk door brand verwoest

De bekende en pas gerenoveerde Urbanuskerk in Bovenkerk is zaterdag voor een groot deel verwoest door een grote brand. De rookwolken die hierbij gepaard gingen, waren in de wijde omgeving te zien. Volgens de brandweer en de pastoor van de kerk was er niemand in het pand aanwezig tijdens het uitbreken van de brand.

Foto: “Ons Bovenkerk” (Facebook)

Brandweerkorpsen uit Amstelveen, Duivendrecht, Amsterdam, Badhoevedorp, Uithoorn en Aalsmeer zijn met groot materieel uitgerukt, maar schijnt moeite gehad te hebben met het vinden van waterputten. Omwonenden zijn geëvacueerd en ergens anders opgevangen. Hoeveel mensen er precies geëvacueerd zijn, is nog niet duidelijk. De brandweer raadde omwonenden aan ramen en deuren te sluiten tegen rookoverlast.

Dorien Kropholler van “Ons Bovenkerk” meldt aan Radio Aalsmeer: “De kleine toren aan de achterkant van het schip is neergegaan, maar de grote toren is tot nu toe behouden”.

De Sint Urbanuskerk van architect Pierre Cuypers is gebouwd in 1888 en staat op de rijksmonumentenlijst. De markante kerk is onlangs volledig gerestaureerd. Ook een bijzonder orgel werd  hersteld, waar op zondag 16 september een openingsconcert gespeeld zou worden.

UPDATE: Zaterdagavond is in het Noorddamcentrum tegenover de kerk een opvang gerealiseerd voor alle parochianen om hun verdriet en verslagenheid te verwerken. Pastoor Eugene Jongerden heeft een kort gebed uitgesproken en aangekondigd dat zondagmorgen om 10.30 uur een samenkomst georganiseerd wordt in hetzelfde Noorddamcentrum. Pastor Jan Adolfs zal deze bijeenkomst leiden. Als er meer nieuws is zal dat na de bijeenkomst worden bekend gemaakt.

Foto: Lisa van Andel

Foto: Lisa van Andel

 

 

 

 

 

 

 

Foto: boven: Ons Bovenkerk (Facebook)

Gepubliceerd: 15 september 2018

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×