Historische lezing Oosteinde druk bezocht

De grote veilingzaal van Bloemenlust was vrijdagavond, met zo’n 140 geïnteresseerden, bijna helemaal vol. Veel van de inwoners van het Oosteinde kregen niet alleen onvermoede nieuwe inzichten over de geschiedenis van het gebied waar ze wonen. Voor velen was het ook een gezellige buurtreünie.

Oosteinde
Deze historische avond bestond uit twee presentaties die beide minder dan een uur duurden. Ze werden georganiseerd door de jubilerende stichtingen Oud Aalsmeer (50 jaar) en Historische Tuin (40 jaar).
De presentatie van Jan Willem de Wijn schetste beelden van lang vervlogen tijden, bijvoorbeeld van de tijd rond het jaar 1600 dat het Oosteinde hofleverancier was van de Aalsmeerse hennep. Die werd toen echter anders gebruikt dan vandaag de dag. Hennep werd op de Aalsmeerse lijnbanen gebruikt om touw van te slaan of garen van te twijnen. De Wijn legde een link tussen een garentwijnder uit Aalsmeer en het vrijwel gelijktijdig voor de eerste keer voorkomen van de naam Spaargaren.

Dirk Jongkind nam de ‘Farregatters’ mee aan de hand van foto’s uit het verleden, waarna beelden van het heden te zien waren. Zo werden de zwart-wit foto’s van het ‘Rode Dorp’ gevolgd door die van een grote groene grasmat. Het werd een interactieve bijeenkomst, waarbij het publiek regelmatig een aanvullende rol speelde.

Kudelstaart
Vrijdag de 19e staat een tweede historische lezing op het programma, dit keer in Kudelstaart. Hier zal Jan Willem de Wijn in het Dorpshuis Podium de toehoorders meenemen langs een aantal plekken in het Kudelstaart van 2018 en vervolgens terug gaan in de tijd met verhalen over wat daar ooit gebeurd is. Het ‘Toen & Nu’  gedeelte aan de hand van historische en eigentijdse beelden wordt verzorgd door Wim Roodenburg.
Ook in Kudelstaart is de inlooptijd om 19.30 uur en is de toegang gratis.

Foto: Tribune Bloemenlust zit vol (eigen foto)

Gepubliceerd: 16 oktober 2018 om 7:26 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×