Nominatie voor DownTown Ophelia

Zaterdagmiddag was er een speciale uitzending van DownTown Radio op Radio Aalsmeer. Presentatoren Kim Maarse en Dennis Wijnhout hadden weer een leuke uitzending voorbereid met nieuws over DownTown Ophelia. Een belangrijk onderdeel van het programma was een nieuw initiatief van de stichting Downsyndroom en de Upside van Down. Zij hebben de INC Awards in het leven geroepen. Stichting DownTown Ophelia is genomineerd voor deze mooie award.

Linda Germs, de voorzitter van Stichting Upside van Down: INC Award staat voor Include Everyone en het zijn prijzen voor organisaties die bijdragen aan de acceptatie van mensen met een verstandelijke beperking. Een INC Award is een compliment en een aanmoediging tegelijkertijd. Linda vertelde in een speciale uitzending van DownTown Radio dat er verschillende categorieën zijn en dat DownTown Ophelia is genomineerd voor de categorie Werk en Opleiding. Met de prijs wordt gevierd dat mensen met een verstandelijke beperking steeds volwaardiger meedraaien in de onze maatschappij. Tot 18 oktober kunnen organisaties, stichtingen en verenigingen die bijdragen aan de acceptatie van deze speciale doelgroep, genomineerd worden. Daarna gaat een jury beoordelen wie de drie finalisten per categorie worden, waar uiteindelijk de winnaar uit komt. Op 13 november is er een unieke gala-avond in Huis ter Duin in Noordwijk waar de INC Awards worden uitgereikt. Iedereen kan hierbij aanwezig zijn en het bestuur van DownTown Ophelia hoopt natuurlijk dat ook zij bij die drie finalisten zitten. Mocht dat inderdaad zo zijn dan willen ook programmamakers Kim en Dennis mee naar Noordwijk om dit speciale feestje mee te vieren. “Dan gaan we gewoon met een bus vanuit Aalsmeer en nemen we die mooie Award mee naar huis.”

Publieksprijs
Voor de INC Award kan niet gestemd worden, maar er is ook een publieksprijs waarbij het publiek bepaalt wie er wint. De winnaar krijgt de “Pablo Award’ uitgereikt, vernoemd naar de bekende Spaanse acteur en leraar aan de universiteit Pablo Pineda (film Yo, tambien) die ook Downsyndroom heeft. Voor de publieksprijs zijn Johnny de Mol, kinderarts Michel Weijerman en de oprichter van Brownies & Downies Thijs Swinkels genomineerd. Zij hebben een grote rol gespeeld in de levenskwaliteit en/of positieve beeldvorming van mensen met Downsyndroom. Stemmen kan via https://incawards.nl/publieksprijs.

10 centimeter groeien
In de studio was ook Carin Verhagen met haar zoon Thom. Thom is 18 jaar en heeft Downsyndroom. Carin is degene die Stichting DownTown Ophelia heeft genomineerd en kwam uitleggen waarom ze vond dat deze Aalsmeerse stichting de INC Award verdiende. “Het is uniek in Nederland. Mensen met een verstandelijke beperking, zoals Thom, kunnen niet zo makkelijk kiezen wat voor werk ze leuk vinden. Andere jongeren gaan vanaf hun veertiende vaak bij een supermarkt werken, nemen een krantenwijk of gaan oppassen. Voor Thom zijn die mogelijkheden er niet. DownTown Ophelia geeft tijdens het evenement deze doelgroep de kans om te kijken wat ze leuk vinden, maar vooral ook wat ze kunnen. Vaak waren de winkeliers en het winkelend publiek verbaasd over hun vaardigheden. En zelf groeiden ze zeker 10 centimeter door het zelfvertrouwen wat ze hiervan kregen. Een win-win situatie.”

22 juni 2019
Met Ilse Zethof van Stichting DownTown Ophelia werd teruggekeken op het evenement van 2 juni. Hoogtepunt vond zij de modeshow waarbij de modellen stonden te stralen op de catwalk. Ilse vertelde dat de voorbereidingen voor de 2019-editie alweer volop in gang zijn gezet, want er komt heel veel bij kijken. Ze vertelde dat alle winkeliers in de Ophelialaan weer enthousiast mee willen doen, dat er weer een huis-aan-huis magazine komt en dat verschillende artiesten, zoals Danny Terp, DJ Wally en Sasja Brouwers weer vrijwillig mee willen werken. Ook Dennis Wijnhout bood spontaan zijn medewerking aan. Leuk zou het zijn als er een mooie openingsact zou komen, maar het belangrijkste is natuurlijk het werken in alle winkels, de horeca, bij de kappers en op straat.

De zoon van Ilse, de 18-jarige Rick met Downsyndroom, mocht de nieuwe datum bekend maken aan de luisteraars. Dat is zaterdag 22 juni geworden. Het was een behoorlijke uitdaging om tot deze datum te komen, want de organisatie wilde rekening houden met andere activiteiten in Aalsmeer en evenementen voor de doelgroep georganiseerd worden.

Sponsorgeld 2018
Met de editie van 2018 heeft Stichting DownTown Ophelia dankzij sponsors geld opgehaald. Uiteraard moeten een aantal kosten van het evenement betaald worden hiermee, maar er wordt ook altijd een goed doel geholpen. De eerste keer was dat de Stichting Downsyndroom, omdat zij zich voor 100% inzetten voor de positieve beeldvorming van mensen met Downsyndroom. In 2018 is het goede doel Stichting Ons Tweede Thuis. Er zijn binnen Ons Tweede Thuis mooie ontwikkelingen gaande en Kim en Ilse konden slechts een heel klein tipje van de sluier optillen door te zeggen dat het een gezamenlijk initiatief in de Ophelialaan is. Binnenkort wordt bekend gemaakt waar het geld precies naar toe gaat. Naast dit nieuwe initiatief is besloten om een gezamenlijke ondernemersbijeenkomst te organiseren. Tijdens een ondernemersontbijt worden lokale ondernemers gekoppeld aan mensen met een verstandelijke beperking en afstand tot de arbeidsmarkt aan elkaar voorgesteld. Er zal onder andere uitgelegd worden hoe je iemand met een beperking in dienst kunt nemen, waar je rekening mee moet houden en wat de voordelen kunnen zijn.

Gepubliceerd: 14 oktober 2018 om 17:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×