Iepenziekte bij bomen aan de Dreef

Langs de Dreef staan mooie monumentale iepen. Helaas is bij enkele van deze iepen de iepenziekte geconstateerd. Als een boom de iepenziekte heeft, verdroogt en sterft hij. Ook kan hij de ziekte overbrengen op andere iepen. Dit betekent dat deze zieke bomen zo snel mogelijk gekapt moeten worden.

Wat is er aan de hand?
Alle bomen hebben houtvaten. Dat zijn de ‘bloedvaten’ van de boom. Bij een iep met de iepziekte zijn de houtvaten in de stam en de takken verstopt door een schimmel (een soort trombose). Deze verstopping verstoort de sapstroom tussen de wortels en alle overige delen van de boom. De bladeren krijgen dan geen water en voedingsstoffen meer. Uiteindelijk sterft de boom. Dit proces kan zich binnen enkele weken voltrekken.

Wat gaat de gemeente eraan doen?
De gemeente wil bomen met de iepenziekte zo snel mogelijk kappen. Dit om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt of dat de boom zo uitgedroogd is dat het gevaar oplevert. Het kappen van de bomen moet zorgvuldig gebeuren. Op vrijdag 12 april heeft een aannemer de zieke bomen gekapt.

Wateroverlast
De bomen in de buurt van de rotonde hebben last van wateroverlast. Deze bomen zijn niet ziek. Daarom doen de gemeente er van alles aan om ze in leven houden.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 12 april 2019 om 20:30 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×