Lezing over de luchtslag om Nederland

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-‘45 organiseert op zaterdag 18 mei een Lezing over “De luchtslag om Nederland in mei 1940”. De lezing wordt verzorgd door Dick Weber.

De inzet van mannen van het Nederlandse Wapen der Militaire Luchtvaart tijdens de meidagen en de jaren daarvoor  leidden ertoe dat de acties van onze Mei-vliegers van de Nederlandse Luchtvaart Afdelingen niet helemaal zinloos waren. Nog altijd leeft het beeld van onze “luchtmacht” die  -onvoorbereid- aan gekluns ten onderging. Aan dat beeld valt wel wat af te dingen.

In de crisistijd en het pacifisme was er extreem bezuinigd op de Nederlandse defensie totdat in 1935 duidelijk werd dat Hitler andere plannen had. Er werd hard gebouwd aan Nederlandse militaire luchtvaart, maar het was te laat. De Mei-vliegers wisten wat de kansen waren tegen die overmacht en gingen die dagen in mei strijdend ten onder. Woedend op die rotmoffen, bereikten ze het hoogst haalbare; stevige Duitse verliezen. Verliezen waar de Duitsers last van bleven ha]ouden in de vijf lange oorlogsjaren die volgden.

De lezing begint om 13.00 uur en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers. Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Gepubliceerd: 11 mei 2019 om 20:26 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×