Botulisme in sierwater Hornmeer

In het sierwater Hornmeer is botulisme geconstateerd. Botulisme is voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door de botulismebacterie, vooral na een langdurige periode van warm weer. Door dieren die dood zijn en die in warm water liggen groeit de bacterie snel. Dieren krijgen botulisme door het eten van vliegenlarven of weefseldeeltjes die afkomstig zijn van dode, besmette dieren. Het botulisme verspreidt zich doordat dieren kadaverresten binnenkrijgen met hoge concentraties gif. Botulisme verdwijnt vanzelf weer als de temperatuur van het water daalt. De gemeente adviseert dan ook om niet te gaan zwemmen in ondiep en stilstaand water en uit de buurt te blijven van dode dieren die in het water liggen.

Het is ook beter om watervogels in vijvers en ander ondiep water niet te voeren. Door de samenscholing van bijvoorbeeld eenden wordt het slib op de bodem omgewoeld. In die bodem bevindt zich juist de giftige botulismebacterie, waardoor botulisme zich kan verspreiden. Daarnaast is het niet verstandig om honden in het water te laten zwemmen. Zij kunnen vatbaar zijn voor de bacterie. Ook vissen wordt afgeraden.

Symptomen
Bij mensen is botulisme zeer zeldzaam. Iemand die is geïnfecteerd, is vaak misselijk, vermoeid en duizelig. Hij/zij geeft over, heeft een droge mond en klachten in de buik. Daarna kan hij/zij dubbel of wazig gaan zien, kan slecht tegen licht, heeft moeite met spreken en heeft slappe arm- en beenspieren. Als u deze symptomen waarneemt, waarschuw dan uw huisarts.

Zwemmers opgelet
In de Westeinderplas en het Oosterbad is geen sprake van botulisme. De provincie Noord-Holland controleert hier regelmatig de kwaliteit van het zwemwater. Kijk voor de actuele stand van zaken op zwemwater.nl.

Wat kunt u doen?
Ga niet in het water zwemmen of vissen. Dit geldt ook voor huisdieren. Zieke dieren zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen. Mocht u een kadaver aantreffen, raak deze dan niet aan en bel de gemeente: 38 75 75.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 8 augustus 2019

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×