Kudelstaarter bundelt zijn knorrige columns

Kritische beschouwingen over hoe verkopers met hun klanten omgaan, weemoedig gepeins over de lerares Engels op zijn middelbare school en sarcastische tirades tegen de hypocrisie van de moderne tijd: columnist Freek van Leeuwen behandelt een breed spectrum van menselijke emoties. Een aantal van zijn columns zijn nu gebundeld onder de titel: ‘Dat is toch om gek van te worden!’

Die titel is ontleend aan een column waarin de schrijver zich boos maakt over de krampachtige manier waarop de televisie omgaat met merknamen die onbedoeld in beeld komen. Boos is een sleutelwoord in deze teksten, die niet voor niets als ‘knorrige columns’ worden omschreven. Van Leeuwen gaat daarin vooral te keer tegen de onzin in de samenleving. Bijvoorbeeld tegen het beeld dat in de reclame van mannen wordt gecreëerd, die schijnbaar allemaal baarden hebben, jeans dragen, veel vrienden hebben en bier drinken.

Goedgelovig
De columns gaan over grote en kleine ergernissen in het leven. Over opdringerige verkopers bijvoorbeeld die steeds vaker aan de deur komen, omdat ze immers niet meer mogen bellen. En ook over mensen die zo goedgelovig zijn dat ze de meest baarlijke nonsens voor waar aannemen. Zoals de mensen die denken dat de aarde plat is. Met vilein sarcasme persifleert Van Leeuwen ook het bizarre taalgebruik dat in deze kringen gebruikelijk is: “Heb jij ook met je vibrationele veld een opening gecreëerd in de zogenaamde werkelijkheid?”

Kleine dingen
Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Sommige columns zijn positief, opgewekt zelfs, en gaan over de mooie, kleine dingen in het leven, zoals het uitvliegen van een nest koolmeesjes of over een goedgehumeurde medewerker van een supermarkt.
Auteur Freek van Leeuwen woont in Kudelstaart en is freelance journalist. Zijn columns schreef hij in de afgelopen jaren voor een aantal vakbladen en voor de website Hoemannendenken.nl. Het boek is te bestellen bij de boekhandel en op de website www.Boekenbestellen.nl.

Foto: (deel van) de cover van de bundel

Gepubliceerd: 4 september 2019 om 22:25 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×