Milieuactivisten Greenpeace weggesleept op Schiphol

Zaterdag 14 december demonstreert Greenpeace middels het ‘Protestival’ op Schiphol. De milieuorganisatie ziet graag het aantal vluchten op Schiphol afnemen, korteafstandvluchten worden omgezet in treinreizen en dat de vliegtickets duurder worden. Ook zijn zij tegen het gebruik van Lelystad Airport voor vakantievluchten. Ook zijn er demonstranten van de klimaatgroep Extinction Rebellion aanwezig.

Weggesleept
De demonstratie begon bij Schiphol Plaza, maar verplaatste zich rond 11.00 uur naar binnen. De burgemeester van de Haarlemmermeer Marianne Schuurmans gaf de demonstranten tot 12.00 uur de tijd om Schiphol Plaza te verlaten, anders zouden ze door de marechaussee worden verwijderd. Tientallen demonstranten zijn een voor een weggesleept door de Marechaussee, waarna de gemeente Haarlemmermeer om 14.30 uur een noodbevel afkondigde.

Juichen
Vanaf 15.15 uur werden de demonstranten weggehaald en met bussen naar een locatie buiten Schiphol gebracht. Buiten Schiphol Plaza stonden tientallen mensen om de demonstranten die afgevoerd werden toe te juichen. Buiten staan marechaussee, handhavers en politie te paard. Mensen mogen niet voorbij de linten. Wie wil demonstreren, wordt verzocht dat buiten te doen.

Zaterdagochtend hadden activisten van Greenpeace al een groot spandoek met de tekst ‘Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij’ over een reclamebord gehangen. Dat werd vrij snel weer verwijderd.

Een woordvoerder van Luchthaven Schiphol heeft laten weten de actie te betreuren aangezien de luchthaven eerder een klimaatplan heeft gepresenteerd dat naar zijn zeggen ook met Greenpeace is besproken.. In dat klimaatplan staat onder andere dat de luchthaven het doel heeft in 2030 emissievrij te zijn en in 2050 CO2-vrije luchtvaart wil.

Foto: Schiphol.nl

Gepubliceerd: 14 december 2019

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×