Brief burgemeester over coronavirus

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor Nederland. Allerlei organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. De meeste patiënten hebben longklachten en koorts. In Nederland zijn meerdere personen positief getest op het virus.
Burgemeester Gido Oude Kotte heeft een brief geschreven over het coronavirus in Aalsmeer.

Beste Aalsmeerders,

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland neemt langzaam toe. Ook een aantal personen in onze regio is besmet geraakt; zij hebben milde klachten en blijven thuis.

Ik begrijp dat veel bewoners en ondernemers in Aalsmeer vragen en zorgen hebben. Met deze brief geef ik antwoord op de meest gestelde vragen. Ik merk daarbij wel op dat de situatie de komende tijd onvoorspelbaar is, maar dat er op dit moment geen aanleiding is tot grote ongerustheid.

Het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM werken nauw samen met de GGD Amsterdam om de openbare gezondheid in Nederland, in de regio en in Aalsmeer te beschermen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent dat we het virus nu zoveel mogelijk proberen in te dammen. Als er iemand besmet is, of als er een verdenking van besmetting is, dan worden de contacten in de directe omgeving van de persoon onderzocht. Als het nodig is dan wordt de persoon in thuisisolatie geplaatst om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Het is niet nodig en niet mogelijk om iedereen te testen: de GGD beslist wie daarvoor in aanmerking komt.

Het openbare leven kan op dit moment gewoon doorgaan. Er is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of gebouwen te sluiten. Iedereen kan dus naar werk, school of andere openbare plekken. Organisatoren van bijeenkomsten en instellingen die veel publiek ontvangen hoeven nu geen extra maatregelen te nemen.

Ik wil u vragen om rekening te houden met drukke tijden voor uw huisarts en de GGD. Als u alleen verkouden of grieperig bent, kunt u thuis uitzieken en hoeft u de huisarts niet te bellen. Als u koorts en luchtwegklachten heeft en u bent in een gebied geweest waar het coronavirus op dit moment heerst, belt u dan de huisarts. Uw huisarts overlegt met de GGD of een test bij u nodig is.

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om besmetting met het coronavirus te voorkomen zijn:

  • Was uw handen regelmatig;
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes.

De komende tijd zullen de gemeente Aalsmeer en de veiligheidsregio u regelmatig op de hoogte houden en direct informeren als de verspreiding van het virus een nieuwe fase in gaat en er extra maatregelen nodig zijn.

We hopen dat de mensen die ziek zijn spoedig herstellen.

Met vriendelijke groet,

Gido Oude Kotte,
burgemeester

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Dan verwijzen wij u eerst naar de informatie, richtlijnen en adviezen van de Rijksoverheid, het RIVM en de GGD. Deze informatie vindt u ook op pagina Informatie coronavirus. Voor aanvullende vragen is een landelijk informatienummer beschikbaar: 0800-1351.

Foto: Burgemeester Gido Oude Kotte

Gepubliceerd: 5 maart 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×