Column Ernst de Jong: 'Een interessante reis'

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar denkt momenteel na over zijn toekomst. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 2: ‘Een interessante reis’.

De afgelopen maand hebben wij het 75e jubileum van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag herdacht/gevierd. Thema’s als joden-vervolging, opkomen voor de zwakkere in de samenleving werden besproken evenals het besef, juist nu in deze Corona tijd, dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Vrijheid is iets fantastisch mits we er met z’n allen, ongeacht geloof, huidskleur, gezindheid of afkomst aan blijven werken.

De afgelopen weken zond de NPO een programma uit van Jeroen Krabbé: “Op zoek naar Chagall”.  Ik ben bekend met het werk van Chagall, ongetwijfeld een groot kunstenaar, maar ik kon zijn werk niet waarderen. Jeroen neemt ons mee in zijn onderzoek naar wie Chagall nu eigenlijk was. Een jonge jongen opgroeiend en studerend in de voormalige Sovjet Unie en later verhuisd naar Parijs, New York en Saint Paul-de-Vence. En nu komt het: des te meer informatie ik kreeg over het leven van Chagall, zijn struggles of life, voorspoed en tegenslagen, des te meer ik zijn schilderijen ging begrijpen en… waarderen.

De eerst volgende keer dat ik weer naar Reims ga, zal ik de kathedraal van Reims zeker bezoeken en met hernieuwde interesse genieten van het prachtige glas in lood raam dat door Chagall is gemaakt en in deze kathedraal te bewonderen is.

Eigenlijk doen we dat allemaal als we onze vakantie plannen in het buitenland. We lezen over het land en de cultuur, we kijken naar YouTube filmpjes en proberen iets te leren over wat we in onze vakantie gaan zien en meemaken. Hoe meer we te weten komen over de bezienswaardigheden, de keuken en cultuur, des te enthousiaster we worden en we niet kunnen wachten tot het eindelijk zo ver is om die vakantie te beginnen.

Dit jaar zal een vakantie naar het buitenland geen vanzelfsprekendheid zijn en zou het zomaar kunnen dat we onze vrije dagen in ons eigen  (mooie) land gaan doorbrengen.

Ik vraag me dan af: ,,Is het een idee om eens iets meer te weten te komen van mensen in je omgeving, bijvoorbeeld dorpsgenoten met wellicht een andere achtergrond? Is het een idee om je te verdiepen in bijvoorbeeld de achtergrond/cultuur van de hiervoor genoemde medemens? Wellicht zal je een rijkdom aan nieuwe kennis opdoen. Wellicht zal je geïnspireerd en misschien wel enthousiast worden over de diversiteit aan culturen en gebruiken van mensen, net zoals ik enthousiast werd over het werk van Chagall.

Ik wens u een interessante reis toe.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay | Chagall (Parijse Opera)

Gepubliceerd: 24 mei 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×