Oorverdovend stil in Aalsmeer

Het is het gesprek van de dag bij de bewoners van Aalsmeer. De combinatie van het mooie weer, het vele thuiswerken als gevolg van de corona-crisis en de sterk gereduceerde aantal vluchten van en naar Schiphol, zorgen er voor dat de Aalsmeerders volop genieten van rust. Een oorverdovende stilte waar alleen de vogels aan het woord komen. Omwonenden van Schiphol kunnen weer slapen en genieten zoals ze dat al decennia niet meer hebben kunnen doen.

De luchtvaart zal hoe dan ook weer opkrabbelen en daarom menen omwonenden en milieubewegingen dat dit het moment is om het beleid dusdanig aan te passen zodat het duurzaamheid en milieu centraal staan. De afgelopen maanden was de CO2 uitstoot verminderd met ruim 70% en de geluidsoverlast was vrijwel verdwenen. Donderdag 18 juni werd er in de Tweede Kamer gesproken over het thema: Hoe nu verder met Schiphol. Er is een plan gepresenteerd waarin de volgende opties besproken worden:

  • in de weekenden geen vluchtbewegingen voor 09.00 uur ’s morgens
  • landen alleen in glijvlucht (dus met weinig motor geluid)
  • meer rustperiodes bij start & landingsbanen
  • optimaliseren van start en landingsprocedures
  • minder gebruik van routes over bebouwd gebied
  • op termijn alternatieve locatie voor de luchthaven
  • maatregelen daadwerkelijk in een wet vastleggen zodat deze maatregelen niet overschreden kunnen worden.

Het is echter zeer de vraag of en welke van de genoemde maatregelen een meerderheid zullen halen in het parlement. Iedereen is het over eens dat dit het juiste moment is om dit thema te bespreken.

Foto: Schiphol

Gepubliceerd: 18 juni 2020 om 20:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×