Column: Ernst de Jong: "Denk na over wat je zegt"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar denkt momenteel na over zijn toekomst. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 10: ‘Denk na over wat je zegt’ .

Denk na over wat je zegt en probeer vooraf de gevolgen te overzien.

Diverse bekende mensen hebben recentelijk nogal opmerkelijke uitspraken gedaan waarvan ze de gevolgen niet vooraf hebben overzien. Laten we ze eens gezamenlijk doornemen. Geert Wilders  loopt al 6 jaar de deur plat bij de rechter in verband met zijn “Minder Marokkanen” uitspraak. Geert is recentelijk veroordeeld voor groepsbelediging zonder dat daar een straf aan werd verbonden rekening houdend met zijn functie en in welke situatie de uitspraak werd gedaan. Discriminatie of het opruien tot geweld is niet bewezen geacht. Ik dacht dat dit een redelijke uitspraak was voor alle partijen maar niet voor Geert. Hij gaat weer in hoger beroep. Of hij dit doet om in de belangstelling te blijven staan met het oog op de aankomende verkiezingen van mei 2021 is mij niet geheel duidelijk. Hij heeft natuurlijk wel een punt  dat het op z’n zachtst gezegd vreemd is dat Akwasi, die ook een publiekelijk figuur is, mag oproepen tot het vermoorden van Zwarte Piet of St Nicolaas zonder dat daar, tot nu toe, gerechtelijke  consequenties aan verbonden zijn. Ik zou beide heren willen vragen om eens goed na te denken over hoe ze, wellicht gezamenlijk, een boodschap  zouden kunnen uitdragen die mensen verbind in plaats van polariseert en wellicht geweld uitlokt. Dit is voor beide heren een unieke kans.

En wat vind je van onze minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus die handenschuddende of knuffelende mensen a-sociaal vindt en vervolgens op zijn eigen trouwfeestje zelfs z’n schoonmoeder omhelst. Was deze actie een poging om zijn schoonmoeder het stempel van a-sociaal op te plakken? Het is tenslotte maar je schoonmoeder, of was het echt een hele domme actie van ‘onze’ Ferdinand die tot aan zijn aftreden als minister elke vorm van gezag ontbeert hetgeen helaas ten koste gaat van het goed functioneren van duizenden BOA’s en politieagenten in het veld.

Dan hadden we ook nog eens de uitspraak van Paus Franciscus die beweerde dat roddelen binnen de kerkgemeenschap erger is dan Covid-19. Ongetwijfeld bedoelde Paus Franciscus het goed, net als Wilders, Akwasi en Grapperhaus, maar je moet te allen tijde bewust zijn van de ontvangende partij. Is de boodschap die je wilt uitdragen begrijpelijk? Hebben de mensen genoeg achtergrondinformatie om te kunnen begrijpen wat de Paus hiermee bedoelde? Ik ben bang dat deze boodschap onnodig grievend was  voor al die gelovigen die recentelijk een dierbare hebben verloren als gevolg van Covid 19.

Ik ben benieuwd wat de volgende blooper zal zijn die we meemaken. Als het maar niet wéér Piet Paulusma is die beweert dat het a.s. zaterdag een stralende dag wordt met goed ‘BBQ weer‘ en dat ik vervolgens in de stromende regen mijn hamburgers moet bakken. Als dat gebeurt dan wordt ik pas echt verdrietig. Oet Moan…

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 13 september 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×