Column Ernst de Jong: "Zet die TV uit!!"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar denkt momenteel na over zijn toekomst. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 12: ‘Zet die TV uit’ .

We herkennen het allemaal. Wij komen thuis van het werk, maken een hapje eten klaar en gaan vervolgens op de bank zitten en zappen er op los. Wat je ook opzet, het journaal, elk willekeurig actualiteitenprogramma of een praatprogramma zoals OP1 of Jinek, het gaat over Corona en we worden er niet vrolijk van. Wij praten elkaar letterlijk in de put. Het gaat alleen over wat niet (meer) kan. De restricties die opgeworpen worden, mocht je van plan zijn om in de herfstvakantie er op uit te gaan. De kritiek op de regering die nadrukkelijk aanraadt mondkapjes te dragen, maar deze niet verplicht wil stellen. Ik zeg je, zodra dit wel verplicht wordt, gaan we klagen over het feit dat die ‘beflapjes’ niet lekker zitten en eigenlijk heel vies zijn naarmate je ze vaker of langer draagt.

Het valt niet te ontkennen dat we in een bijzondere tijd zitten, maar wij hebben het met z’n allen best goed. Je zult er echter wel bewust mee om moeten gaan. Het is niet mijn gewoonte om teveel van mijn privé leven met jullie te delen, maar ik ga toch mijn programma voor dit weekend met jullie delen, omdat we ons moeten realiseren dat we het nog steeds heel goed hebben met z’n allen.

Vrijdagmorgen om 8 uur ga ik naar de fitness, zittend op een home trainer, gezellig te kletsen met mijn oude buurman over alles wat in ons opkomt, maar niet Corona. Niet dat we daar niet over willen praten, maar wij zijn beiden redelijk positief ingesteld en er zijn genoeg leuke onderwerpen waar je het over kan hebben. Na een 1,5 uur mij in het zweet te hebben gewerkt, ga ik na het douchen, thuis aan het werk. Het voordeel van thuiswerken is dat je wel enige flexibiliteit kan aanbrengen wanneer je iets wilt doen. In de middag rond 17.30 uur is het mooi geweest en schenkt mijn vrouw een glaasje wijn in  en creëren we ons eigen ‘happy hour’ thuis. Zodra onze dochter thuis komt van een week studeren op de UVA, gaan we lekker kokkerellen en nemen we de week met elkaar nog eens door.

Zaterdagochtend loop ik 9 holes op de golfbaan met een goede vriend. Ik probeer rond 12 uur weer thuis te zijn, zodat mijn vrouw en ik ’s middags misschien nog even kunnen winkelen of iets kunnen doen, waar door de week niets van komt. Zaterdagavond gaan we bij vrienden langs waarvan er één recent jarig was. Dat kon niet gevierd worden, maar door het op te splitsen en elke keer 2 – 3 personen uit te nodigen, wordt de verjaardag in feite 6-7 keer gevierd. Zondagmorgen is de enige dag dat we een beetje uitslapen, maar rond 10 uur worden we beiden onrustig en dus na een heerlijk ontbijtje gaan mijn vrouw en ik heerlijk wandelen over de heide nabij Hilversum. Wat een mooi stukje natuur. Ook als het regent. Ik kan het werkelijk iedereen aanraden om er op uit te gaan, ook met slecht weer. Je kan je er op kleden en je smelt niet van een beetje regen. Zondagavond met beide kinderen een hapje gegeten in een van de leuke restaurants die Aalsmeer rijk is. Echt genieten gewoon. ‘s Avonds op tijd naar bed, want maandag begint de werkweek weer en dan wil je toch weer fris zijn.

Ik schrijf dit niet omdat ik net als op Facebook wil laten zien hoe fantastisch mijn leven is. Integendeel, ik deel mijn leven zo min mogelijk via social media, maar ik doe hierbij wel een oproep aan alle lezers om bewuster in het leven te staan en bewust te genieten van de vele leuke dingen die we mogen en wel kunnen doen. En eerlijk is eerlijk, wanneer de TV je enige vorm van ontspanning is, dan wordt je daar niet vrolijk van.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 11 oktober 2020 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×