Column Ernst de Jong: 'Blauwe Zone'

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 39: ‘Blauwe Zone’.

Thassos Nikolidakis gaat met z’n grote bezwete lichaam naast mij zitten. Hij heeft voor ons beiden een heerlijk kopje Griekse koffie gezet met onderin heel veel drab. Door die koffiedrab word je gedwongen de tijd te nemen en heel rustig te drinken anders krijg je de volle lading drab in je mond en dat is niet prettig. Thassos en ik zitten zwijgzaam voor zijn kleine cafeetje waar vissers in alle vroegte ook binnen komen, meestal al voor iets sterkers. Al spelend met zijn Komboloi tuurt Thassos over de zee.  Het is half acht in de ochtend en hoewel we al in de tweede helft van september zitten, begint het al aardig warm te worden. Het blijft voor mij een fascinerend gezicht dat het zeewater nu nog zo glad is als een spiegel maar weldra, zodra de eerste vissersbootjes hun verse vangst aan wal komen brengen en de ferry uit Syros gaat aanmeren, is het gedaan met deze spiegel en zal het water van de Egeïsche zee weer volop in beroering zijn. Wat is dit toch een vredig tafereeltje. Nu er nog geen toeristen rondlopen en slechts enkele vissers aan hun netten werken al dan niet vergezeld door een paar nieuwsgierige kittens die hopen op een lekker hapje, lijkt het echt of de tijd hier stil staat. Ik ben gistermiddag aangekomen op het eiland Ikaria. Velen van jullie kennen dit eiland als een van de zogenaamde ‘Blauwe zones’ waar de bevolking, aldus Wikipedia, een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen meetbaar langer leven. De combinatie van het zelf verbouwen van groente waar geen pesticiden aan te pas komen, de aanwezigheid van olijfolie in vrijwel de meeste gerechten én regelmatig verse vis, zou er toe bijdragen dat deze mensen inderdaad langer leven. De vader van Thassos, Yannis Nikolidakis inmiddels 93 jaar jong, beweert dat het regelmatig consumeren van een glaasje wijn er ook toe bijdraagt. Zo worden feiten gemixt met sterke verhalen door de lokale bevolking. Mij persoonlijk maakt het niet zoveel uit. Ik ben nog geen 15 uur geleden aangekomen en nu al geniet ik volop van een heerlijk panorama en het beste Griekse kopje koffie om de dag mee te beginnen in gezelschap van mijn goede vriend Thassos. Hier krijg je geen stress van en ik ben er stiekem van overtuigd dat dit gouden kwartiertje aan de haven van Ikaria ook mijn leven met 15 minuten heeft verlengd.

Ernst de Jong

Foto: Haven van Ikaria | Ernst de Jong

Gepubliceerd: 3 oktober 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×