Column Ernst de Jong: 'Stuivertje wisselen'

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 42: ‘Stuivertje verwisselen’.

Afgelopen vrijdag was het dan zover. Onze hoop in bange dagen, de grote leiders van ons geliefde vaderland Louis van Gaal en Mark Rutte hielden allebei een persconferentie. Echter door een misverstand stond Louis samen met Hugo de Jonge en Irma Sluis de nationale pers te woord om de nieuwe Corona maatregelen te communiceren en inderdaad je raadt het al, Mark Rutte nam de tactiek van de wedstrijd van zaterdagavond tegen Montenegro tegenover sportlievend Nederland en de crème de la crème van sportjournalisten.

Laten we maar eens beginnen met hoe Louis het ervan afbracht. Hij begon heel sterk:
Beste vrienden van de pers, zoals jullie weten moesten we van ver komen, maar dankzij mijn ervaring, tactisch inzicht en leiderskwaliteiten zijn we nu op een cruciaal punt aangekomen. Het is vaccineren of verzuipen. En nu hoor ik mijn vrienden van de pers alweer denken, waar heeft die Van Gaal het nu weer over… Dat komt omdat jullie denken dat jullie overal verstand van hebben, maar dat is helemaal niet zo. Neem nu een voorbeeld aan Portugal. Al jaren een groot voetballand en de resultaten zijn er dan ook naar. Vrijwel iedereen is gevaccineerd en kan dus gewoon naar het voetbalstadion. Wat begrijp je daar niet aan. Zijn jullie nu zo gek? Of ben ik nu zo slim.

In het andere zaaltje deed Mark Rutte ook een poging zijn boodschap over te brengen:
Goedenavond. 16.364 nieuwe besmettingen. 16.364 mensen die dus niet morgenavond naar het stadion mogen komen om het Nederlandse elftal aan te moedigen en naar een overwinning te schreeuwen. Een nieuw dieptepunt in de crisis die al zo’n kleine 2 jaar duurt. En ja, we dachten er te zijn. We dachten de crisis te hebben overwonnen. We hebben Frank de Boer naar huis gestuurd, Louis van Gaal aangetrokken en Virgil van Dijk is weer hersteld en staat weer in de basis als aanvoerder van onze nationale ploeg. Ik kan alleen maar zeggen, we zijn er nog niet en dus houd je aan de basisregels: Was voor de wedstrijd goed je handen. Bij mandekking houd je de 1,5 meter goed in acht en mocht je je even niet goed voelen, aarzel niet, laat je wisselen en doe meteen een zelftest. Alleen zo komen we uit de crisis en denk eraan. We moeten het samen doen.

Tsja, en toen ging de wekker. Het is zaterdagochtend. Het is net opgehouden met regenen en de zon probeert aarzelend door de wolken te komen. Ik ga zo eventjes naar Aalsmeer om de aankomst van Sint Nicolaas met zijn kleurrijke vrienden te aanschouwen. Een mooi feest dat gelukkig nog gevierd kan worden en waar we geen grote worden voor nodig hebben. Gewoon genieten van die kinderen die met grote ogen, vol verwachting Sinterklaas begroeten.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 14 november 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×