Kudelstaart krijgt een voedselbos

Kudelstaart – Een uitdagend nieuw project dat op donderdag 12 oktober jl. officieel bekrachtigd is door het oprichten van een bestuur en het tekenen van de statuten bij notaris Labordus. Daarmee werd de stichting Voedselbos de Smikkeltuin een feit. De doelstelling van de stichting is een voedselbos te ontwikkelen volgens de uitgangspunten van de permacultuur: zorg voor de aarde; zorg voor de mens; delen van overvloed. In de permacultuur is alles met elkaar verbonden en heeft alles zijn eigen functie. Het bestuur van de stichting bestaat uit Berry Nijmeijer (voorzitter), Cor de Jong (secretaris), Kitty van der Knaap (penningmeester) en Truus Oudendijk (PR). Het project is mogelijk gemaakt door donaties van LTO Noord afd. Aalsmeer – de Kwakel en Stichting Leefomgeving Schiphol.

Laatste ontwikkeling
De voedselbostrein begint op stoom te komen. Het is net een maand geleden dat Stichting Voedselbos Kudelstaart is opgericht en de ontwikkelingen zijn in volle gang. Deze week wordt de grond aan het Cabaretpad voor de tweede maal bewerkt en als dat gebeurd is, is het terrein klaar voor beplanting.

Het voedselbos wordt het grote zusje van schooltuin de Smikkeltuin die op hetzelfde terrein is gevestigd. De schooltuin is al een paar jaar productief en wordt prachtig onderhouden door enthousiaste vrijwilligers die, naast het onderhoud, ook tijd vrij maken om regelmatig de leerlingen van de Antoniusschool en de OBS wegwijs maken in wat de teelt van aardappels en groenten allemaal inhoudt.

Biologisch
Het voedselbos is nog in de beginfase, maar het beplantingsplan ligt klaar en het eerste assortiment is besteld. De doelstelling van het voedselbos is te kweken volgens de permacultuur en dat houdt in dat er een grote diversiteit aan bomen, struiken en kruiden worden geplant die elkaar in stand houden en versterken. Op biologische wijze, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmatige toevoegingen. In december dit jaar staan er al 50 soorten in het voedselbos. Binnen 3 jaar moeten 150 verschillende gewassen staan.

Vrijwilligers
Het heeft letterlijk nogal wat voeten in aarde voordat alles gerealiseerd is. Het bestuur van de stichting is daarom op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn mee te werken om het voedselbos verder te ontwikkelen. Op 27 november is de eerste plantdag en dan zijn een paar helpende handen van harte welkom. Op die dag gaan de eerste planten de grond in, zodat het er al een beetje fraai uitziet als op 10 december wethouder Wilma Alink het Voedselbos Kudelstaart officieel komt openen door het planten van een  boom.

Wie zich aan wil melden als vrijwilliger kan dat doen naar e-mail: voedselboskudelstaart@gmail.com

Ku

Gepubliceerd: 17 november 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×