Burgemeester beschermheer Korenmolen

Aalsmeer – Met de overhandiging van een model molensteen is burgemeester Gido Oude Kotte beschermheer van Korenmolen De Leeuw geworden. De burgemeester kreeg het fraaie stukje vakmanschap uit handen van Jan Ran die al 25 jaar vrijwilliger  is bij de molen in het centrum van Aalsmeer.

“Wij hopen dat u zich als beschermheer zult inzetten voor het behoud van de molen, juist ook op deze plek in het centrum van Aalsmeer”, zei de heer Ran bij de uitreiking van het kleinood. “Als er ooit weer ideeën boven tafel komen om de molen  te verplaatsen, moeten die hopelijk eerst langs u om dat te voorkomen”.

Zuinig op beschermheerschappen
“Voorlopig ben ik hier nog wel even burgemeester en voorlopig ben ik dus ook jullie beschermheer”, zegde de burgemeester toe. “Ik ben zuinig met het worden van beschermheer van instellingen of gebouwen, maar deze aanvaard ik met veel plezier en overtuiging. Korenmolen De Leeuw is een begrip van grote cultuur-historische waarde. En deze  prachtige molensteen zal niet net als in het spreekwoord om mijn nek hangen, maar een mooie plek op mijn werkkamer  krijgen”. De molensteen op fraaie voet is vervaardigd door vrijwilliger Jan van der Neut Kolfschoten.

Cultureel erfgoed
Korenmolen De Leeuw in de Zijdstraat op nummer 28 in Aalsmeer is een baken in het dorpsgezicht, al meer dan 150 jaar gevestigd op de huidige locatie. Om dit cultureel erfgoed in bedrijf te houden, zorgen zo’n 22 vrijwilligers er voor dat De Leeuw een levend monument blijft, dat voorziet in een regionale behoefte aan ambachtelijke meelproducten. In het kader van cultureel-historische educatie wordt de molen regelmatig bezocht door lokale basisscholen en toeristen. Zolang het  coronavirus heerst zal bezoek aan de molen echter niet mogelijk zijn. Ook functioneert dit monument als opleidingsmolen en examenmolen voor toekomstige molenaars.

Foto bijschrift: “Burgemeester Gido Oude Kotte (links) krijgt de molensteen van Jan Ran, onder toeziend oog van molenaar Chris Smit”.

Foto: burgemeester Oude Kotte (l) krijgt molensteen van Jan Ran

Gepubliceerd: 2 december 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×