Vier jaarwisseling klein en zonder vuurwerk

Aalsmeer –  De jaarwisseling komt eraan en helaas wordt Oud en Nieuw ook dit jaar anders dan wij gewend zijn. De gemeente laat dan ook weten dat vanwege de coronamaatregelen dat we Oud en Nieuw thuis dienen te vieren en met een kleine groep. Vuurwerk is er opnieuw niet bij. Om zorgpersoneel, politie, handhavers en andere hulpverleners in deze coronatijd niet nog zwaarder te belasten, geldt ook dit jaar een landelijk verbod op het afsteken, vervoeren en verkopen van vuurwerk.

Kindervuurwerk en carbid
Het vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is kinder- en fopvuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes, knalerwten en sierfonteintjes.
Carbidschieten valt niet onder vuurwerk. Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan ontraden wij het Carbidschieten in landelijk gebied, zeker zonder deskundig toezicht. In bebouwd gebied is het verboden om Carbid te schieten (art. 157 WvSr). De ontploffing van Carbid geeft behalve een luide knal ook een sterke drukgolf. Hierdoor kan schade ontstaan aan bijvoorbeeld dubbele beglazing. Doe dit dus niet in de buurt van huizen!

Boetes
Op het niet naleven van de vuurwerkregels heeft de wetgeving stevige boetes en straffen gezet. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 29 december 2021 om 14:59 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×