Proefboring naar aardwarmte in Amstelland

Aalsmeer – Kunnen woningen in de regio Amstelland in de toekomst met aardwarmte verwarmd worden? Om daar achter te komen is meer kennis nodig van de ondergrond. In het gebied Amstelland wordt binnenkort een onderzoekboring gedaan. Voor de proefboring slaan Energie Beheer Nederland (EBN), de gemeenten in de regio Amstelland en provincie Noord-Holland de handen ineen. Dit is 1 van de in totaal 10 onderzoekboringen naar aardwarmte, die EBN wil landelijk wil uitvoeren. De kennis die met deze onderzoekboring over de ondergrond wordt verkregen wordt door gemeenten in de regio Amstelland en provincie Noord-Holland gebruikt om de potentie van aardwarmte als duurzame energiebron in kaart te brengen.

Aardwarmte komt uit grote diepte. Deze warmte wordt in de vorm van warm water omhoog gepompt. De warmte wordt uit het water gehaald om woningen, gebouwen of kassen te verwarmen, waarna het afgekoelde water weer teruggaat in de aardlaag waar het vandaan kwam, waardoor geen verzakkingen kunnen ontstaan. In de ondergrond warmt het water weer op.

EBN, gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland werken gezamenlijk aan een duurzame toekomst. Doel is de CO₂-uitstoot te verminderen en actief bij te dragen aan energiebesparing en aan de opwekking van duurzame energie, waaronder aardwarmte. Op die manier zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals het Russisch gas.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 11 mei 2022 om 7:25 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×