Relatief veel Aalsmeerders delen één bieb

Aalsmeer – In Noord-Holland zijn relatief weinig bibliotheeklocaties. Iedere bibliotheek wordt gedeeld met gemiddeld 26.971 Noord-Hollanders, wat meer is dan landelijk gemiddeld. In Aalsmeer ligt dat getal zelfs nog hoger: 38.253 inwoners delen een bibliotheeklocatie. Het vervullen van de maatschappelijke functie die de bieb heeft, lijkt voor Noord-Hollandse bibliotheeklocaties minder haalbaar dan elders in Nederland. Zo concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties en CBS-data.

Voor het maatschappelijke aanbod van bibliotheken hebben gebruikers geen abonnement nodig. Het aanbod bestaat bijvoorbeeld uit het bevorderen van digitale vaardigheden en taalvaardigheid. Gemiddeld is er voor iedere 22.197 Nederlanders een bibliotheeklocatie, maar niet in iedere regio delen inwoners hun bibliotheek met evenveel anderen.

Ledental daalt, abonnement duur
Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek. Dit percentage is in Noord-Holland met 23% lager dan gemiddeld. In de gemeente Aalsmeer ligt dit percentage hoger, 31,3% van de huishoudens is aangesloten. In de gemeenten Uithoorn (29,1%) en Amstelveen (28,2%) zijn iets minder huishoudens nog lid van een bibliotheek.
Een basisabonnement bij de bibliotheek Amstelland kost €49,20 per jaar en dat is meer dan gemiddeld in Nederland (€ 41,67).

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 15 september 2022 om 7:56 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×