Column Ernst de Jong: Selectief vluchtelingenbeleid in de EU

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 64: ‘Selectief vluchtelingenbeleid in de EU‘.

Ik zit achter mijn bureau de diverse binnengekomen e-mails te beantwoorden. Na twee dagen van overvloedige regen en wind laat het zonnetje zich weer zien en schijnt volop naar binnen. In de loop van de ochtend heb ik standaard video contact via Whatsapp met mijn Russische en Oekraïense partners. Dat lukt niet altijd, omdat, met name in Oekraïne. de WIFI, als gevolg van bombardementen, er nogal eens uit ligt.

Deze ochtend word ik als eerste door Sviatoslav* uit Tambov gebeld. Paniek in zijn ogen en met een iets verhoogde stem vertelt hij dat zijn broer en zijn neef van 21 jaar zijn gevlucht, de bergen in, om zo te voorkomen dat ze naar het front in Oekraïne worden gestuurd en mogen dienen als kanonnenvoer. Sviatoslav zelf is 52 en omdat hij een internationaal paspoort heeft, overweegt hij nu te vluchten naar het buitenland. Op mijn vraag, waarom de Russische bevolking niet op grotere schaal gaat protesteren tegen de, door Poetin, afgeroepen mobilisatie, antwoordde hij dat het in een land waar één miljoen politieagenten zijn, het slecht protesteren is, omdat je in het beste geval wordt opgepakt en voor twee jaar in de gevangenis wordt opgeborgen. Waarschijnlijker is echter dat je toch een gedwongen militaire spoedcursus gaat volgen zodat je er zeker van bent dat je familie in ieder geval met rust wordt gelaten, terwijl de kans groot is dat jij wordt afgeschoten aan het front.
Toen stelde hij mij de vraag: ,,Ernst, waarom is de EU verdeeld en weigeren sommige lidstaten de Russische vluchtelingen op te vangen? Wij zijn toch overduidelijk in levensgevaar?” Ik kon hem het antwoord niet geven.

Wij gaan weer over tot de orde van de dag, maken ons druk over o.a. hoge energierekeningen en andere (minder) belangrijke kwesties. Maar die ene vraag blijft door mijn hoofd spelen…. Waarom is de EU selectief in welke vluchtelingen wel en welke vluchtelingen niet welkom zijn?

Ernst de Jong

*naam en woonplaats zijn fictief
Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 2 oktober 2022 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×