Column Ernst de Jong: ZAAI Aalsmeer is weer begonnen

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 65: ‘ZAAI Aalsmeer is weer begonnen‘.

Enkele weken geleden lag er een envelop op de deurmat van de Gemeente Aalsmeer. Het eerste wat je denkt als je deze openmaakt is: ,,Welke belasting hebben ze nu weer verzonnen die ik moet betalen.” Gelukkig bleek niets minder waar dan deze voorbarige gedachte. De gemeente nodigde mij uit voor een voorlichtingsavond van ZAAI Aalsmeer waar bedrijven die minder dan 3 jaar als zodanig geregistreerd staan, begeleidt worden bij eventuele vraagstukken/thema’s waar ze tegen aanlopen. Na een introductie avond werd ik uitgenodigd voor een zogenaamde ‘speeddate’ waarin ik een vier minuten durende pitch mocht houden om te vertellen waar ik mij als bedrijf mee bezig houd en waar ik eventueel hulp bij zou kunnen gebruiken.

Vorige week donderdag was het dan eindelijk zover. Ik behoor tot de gelukkige jonge ondernemers in de gemeente Aalsmeer die geselecteerd is om mee te doen aan de 7e editie van het ZAAI coachtraject.

ZAAI Aalsmeer heeft als doel startende bedrijven, uit de Gemeente Aalsmeer en Uithoorn, te helpen met succesvol te ondernemen. De ervaring heeft geleerd dat door nu in startende ondernemers te investeren (te zaaien) deze ook succesvol kunnen groeien. In restaurant “On The Rock” aan de Westeinderplassen werden de 23 geselecteerde kandidaten welkom geheten door de wethouder van economische zaken Robert van Rijn. De gemeente, zo vertelde Robert, vindt het belangrijk dat de nieuwe ondernemers zich gesteund voelen door de gemeente. Daarom subsidieert ze, middels het ZAAI programma, de nieuwe bedrijven en toont de gemeente zich betrokken te voelen bij de nieuwe ondernemingen en hoopt ze de verbinding tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers en overheid daadwerkelijk te stimuleren.

Vervolgens mochten de deelnemers zichzelf en hun bedrijf, middels een elevator pitch aan elkaar voorstellen. De deelnemers zijn jonge ondernemers die zich hebben gevestigd in Aalsmeer en Uithoorn elk met hun eigen passie en intentie om hun bedrijf succesvol in de markt te zetten. De komende 6 maanden zullen zij begeleid worden door Anja de Die en Kirsten Verhoef. Vraagstukken zoals bijvoorbeeld canvassing, financiën, netwerken en social media zullen de komende maanden via groepsessies en individuele coachingsessies de revue passeren. Het was mooi om te zien dat, hoewel de kandidaten ietwat onwennig aan de eerste groepssessie deelnamen, er vooral ook een positieve vibe in de zaal aanwezig was.

Na de lunch ging ik snel naar huis om de gemiste telefoontjes en emails van de ochtend te beantwoorden. Ik had een goed gevoel over de ochtend en ik realiseerde mij maar weer eens dat het goed en stimulerend is om te praten met en te luisteren naar anderen die min of meer in eenzelfde schuitje zitten. Ik verwacht en hoop de komende maanden veel op te steken van een typisch Aalsmeers initiatief. Als bewoners van Aalsmeer mogen wij best blij zijn met een Gemeentebestuur die zo betrokken is bij zijn inwoners.

Gepubliceerd: 16 oktober 2022

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×