Column Ernst de Jong: 'Marktwerking'

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 68: ‘Marktwerking’.

Vrijdagmiddag tegen 3 uur gingen mijn vrouw en ik nog snel even de diverse modezaken die Aalsmeer rijk is, vereren met een bezoek. Nu de advent is begonnen is het weer tijd om aan de kerst te denken en nog veel belangrijker aan de outfit. Voor mannen blijft dit een betrekkelijk eenvoudige handeling. Iedereen heeft wel een mooi jasje, een net kostuum of een fancy smoking in zijn kast hangen, geschikt voor de gelegenheid waar je naar toe gaat. Voor de dames onder ons is dit een jaarlijks terugkerend stressmoment. Al enkele dagen zie ik mijn vrouw het world-wide-web afstruinen op zoek naar een nieuwe galajurk. De daarbij behorende opmerkingen van: “Ik heb niets in mijn kast hangen”, zullen bij velen zeer bekend in de oren klinken. Tsja, en nu gaat het gebeuren. Slechts twee uur vóór de wedstrijd Nederland -Ecuador gaan wij proberen het probleem van mijn vrouw op te lossen. Is dat een uitdaging of niet?

Natuurlijk zoek ik actief mee wanneer mijn vrouw in het pashokje staat want de kans dat de eerste helft van de voetbalwedstrijd mij door de neus geboord wordt is niet onrealistisch. Maar goed, de eerste overwinning van de dag is binnen. Enkele minuten voor vijf uur is mijn vrouw geslaagd en spoedden wij ons naar de auto.

Op de radio, tijdens de nieuwsuitzending, hoorden wij dat bijna alle ziekenhuizen in Nederland het afgelopen jaar verlies hebben geleden. Dit zou komen door de gestegen loonkosten en de hogere energieprijzen. Je hoort het goed, in het jaar dat de ziekenhuizen een topprestatie qua omzet hebben geleverd, mede vanwege corona en de wachttijden die als gevolg van dit virus weer zijn opgelopen, lijden de ziekenhuizen een verlies. Onze minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, was er als de kippen bij om aan te geven dat hij niet van plan is de ziekenhuizen financieel tegemoet te komen. Ook de verzekeringsmaatschappijen, die altijd aan de goede kant zitten, zijn niet voornemens om de ziekenhuizen te hulp te schieten. Dit is dus weer zo’n staaltje van de overheid waar het, naar mijn mening, helemaal fout gaat. Enkele decennia geleden hebben wij de gezondheidszorg geprivatiseerd, met als doel om de kosten in de hand te houden. In werkelijkheid zijn de kosten voor de patiënt de pan uit gerezen, de huisartsen overbelast geraakt en lijden de ziekenhuizen verlies. En ja, de verzekeringsmaatschappijen laten gezonde financiële resultaten zien zodat daar méér dan gezonde bonussen zullen worden uitgekeerd. Dit alles is een schoolvoorbeeld van slechte marktwerking als gevolg van kortzichtig optreden van de overheid.

Snel rij ik onze oprit op, want de wedstrijd is natuurlijk al begonnen. Mijn vrouw, helemaal in haar nopjes met haar nieuwe gala outfit, schenkt snel een glaasje wijn in en ik kom tot de ontdekking dat het al 1-0 staat voor Nederland. Het eerste doelpunt hebben we dus gemist. Gelukkig hebben wij nog 80 minuten te gaan en kunnen wij gaan genieten van een monsteroverwinning dacht ik toen nog. Helaas het mocht niet zo zijn. “Maar wij staan nog steeds bovenaan in de poule, dus wij hebben alles nog in eigen hand”, aldus Louis van Gaal. De doelstelling om wereldkampioen te worden hoeft dus nog niet te worden bijgesteld. Heerlijk dat naïeve positivisme.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 27 november 2022 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×