Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Fort Kudelstaart'

Aalsmeer – Op 28 december heeft de Raad van State zich uitgesproken over het beroep dat de Stichting Werkgroep Fort Kudelstaart tegen het bestemmingsplan ‘Fort Kudelstaart’ dat de gemeenteraad van Aalsmeer heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de herontwikkeling van Fort Kudelstaart mogelijk. De Raad van State heeft de werkgroep op diverse fronten gelijk gegeven.

Het fort maakt als rijksmonument onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Deze is door UNESCO aangewezen als Werelderfgoed. Het bedrijf dat het fort beheert wil onder meer een hotel op het forteiland verwezenlijken met horeca en vergaderruimten. Ook maakt het bestemmingsplan een museum, een spa, uitbreiding van de jachthaven en een ondergrondse parkeergarage mogelijk.

Beroep aangetekend
Stichting Werkgroep Fort Kudelstaart is het niet eens met het bestemmingsplan en is daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting vindt dat de plannen ten koste gaan van de cultuurhistorische waarden van het fort. Ook voert de stichting aan dat het bestemmingsplan in strijd is met de provinciale regels voor het beschermen van UNESCO-Werelderfgoed. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de zaak op 18 juli 2022 op zitting behandeld en dus op 28 december uitspraak gedaan.

Gegrond verklaart
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het beroep tegen het besluit van de raad van de gemeente Aalsmeer van 2 december 2021 tot vaststelling van het bestemmingsplan “Fort Kudelstaart” gegrond verklaart en vernietigt daardoor het besluit van de raad van de gemeente Aalsmeer van 2 december 2021 tot vaststelling van het bestemmingsplan “Fort Kudelstaart”.
Ook is het beroep tegen het besluit van de raad van de gemeente Aalsmeer van 3 december 2020 tot vaststelling van het bestemmingsplan “Fort Kudelstaart” gegrond verklaart en vernietigt het besluit van de raad van de gemeente Aalsmeer van 3 december 2020 tot vaststelling van het bestemmingsplan “Fort Kudelstaart”. Daarnaast wordt de raad van de gemeente Aalsmeer veroordeeld tot vergoeding van bij Stichting Werkgroep Fort Kudelstaart en anderen in verband met de behandeling van het beroep opgekomen proceskosten  en het betaalde griffierecht.

De volledige uitspraak is hier te lezen.

Gepubliceerd: 29 december 2022

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×