Column Frans Huijbregts: "Swingend door de winterblues"

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de eerste column van Frans Huijbregts: ‘Swingend door de winterblues’.

De winterblues – of winterdepressie – is een aandoening die elk jaar veel mensen treft. Het begint soms al in de late herfst en duurt tot in de vroege lente. Het is een seizoensgebonden aandoening, soms zelfs een depressie, die wordt veroorzaakt door de veranderingen in licht en temperatuur die zich voordoen tijdens de wintermaanden.

De winterblues kan verschillende symptomen hebben waaronder vermoeidheid, gebrek aan energie, verminderde concentratie, veranderingen in eetlust en slaappatronen en soms gevoelens van verdriet en hopeloosheid. Deze symptomen kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren.

Een van de belangrijkste oorzaken van de winterblues is het gebrek aan daglicht tijdens deze wintermaanden. Het lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D aan te maken, een belangrijke voedingsstof die het lichaam helpt om zich goed te voelen. Tijdens de wintermaanden is er minder daglicht beschikbaar, wat kan leiden tot een tekort aan vitamine D en zelfs een depressieve stemming.

Daarnaast kan het koude weer en de lange, donkere nachten ons ontmoedigen om naar buiten te gaan en activiteiten te ondernemen. Dit kan leiden tot een gebrek aan beweging en sociale interactie, wat op zijn beurt weer de symptomen van de winterblues kan versterken.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de winterblues te bestrijden. Een van de belangrijkste manieren is om regelmatig naar buiten te gaan en zoveel mogelijk daglicht op te nemen. Zelfs op bewolkte dagen biedt buitenlucht meer daglicht dan binnen. Het kan ook helpen om te investeren in een lichttherapiebox, die een helder licht uitstraalt dat vergelijkbaar is met daglicht.

Daarnaast kan het helpen om actief te blijven en te blijven bewegen. Dit kan in de vorm van sporten, wandelen of andere activiteiten die je leuk vindt. Het is ook belangrijk om sociale interactie te blijven hebben, zelfs als je daar minder zin in hebt. Praat met vrienden en familie of overweeg om deel te nemen aan een club of groepsactiviteit. In Aalsmeer worden deze regelmatig georganiseerd.

Een andere manier om de winterblues te bestrijden is door te proberen je dagelijkse routine te verbeteren. Dit kan betekenen dat je op regelmatige tijden gaat slapen en opstaat, gezonde maaltijden eet en jezelf voldoende tijd geeft om te ontspannen. Onderschat daarbij de waarde van gezond eten niet: vitamines en mineralen zijn goed voor je lijf en voor je gevoel van energie. Het kan ook helpen om jezelf uit te dagen een nieuwe activiteiten te proberen, zoals een nieuwe hobby of cursus, bij voorkeur met andere mensen.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat de winterblues weliswaar een echte maar gelukkig vaak ook tijdelijke aandoening is en dat je jezelf beslist niet hoeft te schamen als je hier last van hebt. Praat met je huisarts als je symptomen hebt die je dagelijks functioneren belemmeren: er zijn behandelingsopties beschikbaar, waaronder medicatie en psychotherapie, die je kunnen helpen om je beter te voelen. En nogmaals: goede voeding en lichaamsbeweging is en blijft essentieel. Zo kom je ongeschonden en misschien wel swingend door de winterblues.

Frans Huijbregts

Frans Huijbregts woont en werkt met veel plezier in Aalsmeer. Als Brabander was hij destijds import, maar is hier inmiddels prima geaard en geniet van de mensen, de poel en de gezelligheid. Frans werkt als aankoopmakelaar in deze regio, waarbij hij woningzoekers ondersteunt in de aankoop van hun woning. Hij is 57 jaar, woont samen met Anna en haar dochter van bijna 19 (Eva) en heeft uit een eerder huwelijk een zoon van 28 (Matthijs) die inmiddels al jaren in Rotterdam woont. 

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 26 februari 2023 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×