'Lieve Gido' de nieuwe column van Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

Deze week opnieuw een nieuwe columnist op Radio Aalsmeer: Tjeerd Veninga.
‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester, zodat hij alles kan opknappen. Kortom, om te klagen of om te vragen, schrijft hij Gido.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over al dat stikstof? Ook in Aalsmeer hangen er vlaggen ondersteboven. Maar er komen wel 2250 huizen bij, de komende 6 jaar, dat is lekker. Straks wonen we in de STAD Aalsmeer! Ik hoop dat we daadwerkelijk zoveel mogen bouwen, voor mijn 2 zonen en 2248 anderen zou dat goed nieuws zijn. Maar ja, stikstof. Stikstof, stikstof, stikstof, pffft… in 78% van de lucht om ons heen zat toch altijd al stikstof? Nooit last van gehad, jij wel?

Ik heb maar liefst vijf minuten onderzoek gedaan op internet en nu weet ik er alles van.
Stikstof is helemaal niet schadelijk voor de mens en ook niet voor je hond of voor je katten. En je planten? Nou die smullen ervan, letterlijk! Wat dat betreft, lekker doorbouwen met die huizen en het stikstof overschot graag richting de Uiterweg. Dan kunnen onze kwekers en tuinders het lekker de kassen inspuiten!

Weet je, ik lees me altijd snel even in, want ik wil wel weten waar ik het over heb en ik ben graag zuinig met jouw tijd. Zo las ik dat stikstof de onhebbelijke gewoonte heeft zich te binden met andere stofjes. Wist je wat stikstof doet met waterstof bijvoorbeeld? Ik dacht altijd: wat is er nou mis met waterstof? Maar als een waterstofje tegen een stikstofje gaat liggen, heb je ineens ammoniak op je land of in je kwekerij. Getverrr. En als het zuurstof tegenkomt, en houd dat maar eens tegen, krijg je daar allerlei stikstofoxides van. Slecht nieuws voor mensen met astma, maar ook voor iedereen die gewoon makkelijk wil kunnen ademhalen. STIKstof hè, dat ademt zwaar.

En het is nog ingewikkelder. Stikstof verspreidt zich graag, het waait uit, en komt dan bijvoorbeeld in Kootwijkerzand terecht. Ben jij er al eens geweest, Gido? Ik nog nooit, maar het blijkt het grootste zandstuifgebied te zijn in West-Europa! Althans, het was het grootste zandstuifgebied. Want wat is nou het geval… die stikstof verrijkt daar de grond. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar ineens groeit er van alles wat er niet thuis hoort. Prachtige, grote oppervlaktes mos. En de planten en daarmee de dieren die er oorspronkelijk thuis horen, die verdwijnen. Dus het Kootwijkerzand verandert in het KootwijkerMOS!

Nou maak ik me niet meteen zorgen om ons Surfstrandje aan de Poel, maar wel om onze kwekers, tuinders en landbouw. Jij toch ook? En nou komt het, houd je vast: stikstof is de schuld van de buitenlanders! Nee, nee, nee, dat is niet racistisch maar statistisch. Van ons stikstof komt 40% weliswaar bij de landbouw vandaan, maar nog eens 35% komt uit het buitenland! Een derde!!

Terwijl ik me met grote hoofdletters daarover zat op te winden op Twitter, hoorde ik nog een vervelend feitje. Namelijk dat er twee keer zoveel stikstof van Nederland naar het buitenland wappert. Twee maal zoveel… Wij Nederlanders produceren per hectare maar liefst 4 maal zoveel stikstof als gemiddeld in Europa. Daarmee zijn we zelfs Europees Kampioen stikstof productie! OLÉ, OLÉ, OLÉ, OLÉ, OLÉ.
Dus wat onze buurlanden betreft, is het inderdaad de schuld van buitenlanders, van de Nederlanders dus…. sorry, pardon, Entschuldigung…

Er zijn helaas niet evenveel oplossingen als meningen. En ja, we kunnen de boeren vragen te minderen, maar we willen wel graag ons stukkie vlees ’s avonds en van de zomer weer gezellig barbecueën, dat moet ook kunnen, natuurlijk.

Nu ik je toch spreek, Gido… kan ik vast twee huizen reserveren voor onze zoons die binnenkort op zichzelf gaan wonen? Fijn je even gesproken te hebben. Je hebt er weer een mooie puzzel bij. Wij willen ook minder stikstof, maar wel evenveel vlees en meer huizen. Nou, als wij iets kunnen doen, maar niet teveel hoeven te laten, moet je het vooral zeggen hoor!

Fijn weekend Gido, we spreken elkaar volgende maand weer!

Tjeerd Veninga

Foto: Pixabay (ter illustratie)

Gepubliceerd: 5 februari 2023 om 12:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×