Column Frans Huijbregts: 'Rolstoelwátte?'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de tweede column van Frans Huijbregts: ‘Rolstoelwátte? ‘.

Sinds enige tijd ben ik officieel ‘planner’ voor het rolstoelwandelen. Planner voor wát, hoor ik jullie denken? Nou, voor het rolstoelwandelen. Stichting SAM, een mooi initiatief in Aalsmeer, zocht via www.Aalsmeervoorelkaar.nl een planner om deze mooie wekelijkse activiteit voor ouderen in Aalsmeer te organiseren. Voor mij een kleine moeite, voor de aan rolstoel gekluisterde ouderen hét uitje van de week. Ik was al barcoach van hockeyclub Qui Vive, ook slechts een paar ochtenden in het jaar én ontzettend leuk, maar rolde toch via via hierin, en met heel veel plezier.

SAM staat voor Sociale Activiteiten voor de Medemens. En daarmee is alles uitgelegd. Deze Aalsmeerse stichting organiseert, naast het rolstoelwandelen, ook onder meer rolstoelfietsen en een chauffeurspool en ze hebben zelfs een jongerenafdeling die mooie activiteiten organiseert, zoals in het najaar een galafeest voor mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking (Ons Tweede Thuis). Prachtige initiatieven waar ouderen en/of mensen met een beperking mee worden verrast. En waar ze nog veel vrijwilligers voor zoeken overigens.

Als ik in mijn omgeving vertel dat ik deze taak op me heb genomen dan krijg ik steevast vragen en respect, maar het zit in mijn omgeving nog niet echt in het systeem om daar zelf ook actief in te zijn. En dat is jammer want er is buiten nog heel veel werk te doen.

Vrijwilligerswerk is een waardevolle en essentiële activiteit die onze samenleving draaiende houdt. Of het nu gaat om het helpen van kwetsbare mensen, het beschermen van ons milieu of het ondersteunen van culturele evenementen, vrijwilligerswerk draagt ​​bij aan een betere wereld voor ons allemaal. Door zich in te zetten voor de gemeenschap kunnen vrijwilligers een verschil maken in het leven van anderen en zo de kwaliteit van hun leven verbeteren. Of het nu gaat om het helpen van ouderen met boodschappen doen of het schoonmaken van lokale parken en stranden, vrijwilligerswerk heeft een positieve impact op de omgeving en het welzijn van anderen. Het geeft mensen ook soms nét dat extra zetje om hun eigen leven weer op te pakken, en dat is een mooi extra resultaat.

Hoewel vrijwilligerswerk veel voordelen heeft, zijn er ook uitdagingen, zoals vinden van voldoende tijd om dit te doen. Velen van ons hebben drukke schema’s en vinden het moeilijk om hiervoor tijd vrij te maken. Dit speelt bijvoorbeeld vaak bij mensen met een voltijdbaan, jonge kinderen of andere verantwoordelijkheden. Het rolstoelplannen kost mij echter 1 uurtje per 3 maanden en heel af en toe een telefoontje om een annulering of verandering door te geven. Hiervoor tijd vrijmaken was voor mij niets anders dan een keuze.

Een andere uitdaging van vrijwilligerswerk is het vinden van de juiste organisatie om mee samen te werken. Niet alle organisaties zijn gelijk, en vrijwilligers moeten zorgvuldig overwegen welke organisatie het beste past bij hun interesses, beschikbare tijd en vaardigheden. Hiervoor heeft de gemeente Aalsmeer een mooie website opgetuigd: www.AalsmeervoorElkaar.nl. Daar zijn de organisaties en cliënten gescreend, en vindt via de site over en weer terugkoppeling plaats. Aanmelden voor vrijwilligerswerk is dus heel eenvoudig via deze site. Je deelt zelf je tijd in, al is het maar eenmalig of een uurtje per half jaar. Alles is hierbij goed. En oh ja, Stichting SAM (www.stichtingsam.eu) zoekt zelf ook nog vrijwilligers. Het zijn allemaal maar een paar uurtjes per maand, of zelfs nog minder.

Ikzelf denk altijd: als ik straks oud ben en in een rolstoel zit, hoe fijn zou het dan zijn dat iemand wekelijks met mij een wandeling maakt, zodat ik er even uit kan en een frisse neus kan halen. Toch?

Frans Huijbregts woont en werkt met veel plezier in Aalsmeer. Als Brabander was hij destijds import, maar is hier inmiddels prima geaard en geniet van de mensen, de poel en de gezelligheid. Frans werkt als aankoopmakelaar in deze regio, waarbij hij woningzoekers ondersteunt in de aankoop van hun woning. Hij is 57 jaar, woont samen met Anna en haar dochter van bijna 19 (Eva) en heeft uit een eerder huwelijk een zoon van 28 (Matthijs) die inmiddels al jaren in Rotterdam woont. 

Gepubliceerd: 16 april 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×