Column Ernst de Jong: 'Goed of fout'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 75e column van Ernst de Jong: ‘Goed of fout’.

Goed of fout of ligt het misschien toch wat genuanceerder.

Ik sta ’s morgens om half zes al naast mijn bed. Te vroeg voor het hotel waar ik geslapen heb om ontbijt te serveren, maar dat maakt mij niet uit. Ik moet een kleine 600 kilometer rijden voordat ik thuis ben en onderweg koop ik wel ergens een croissant met een kopje koffie. De zon schijnt en het is een van de eerste echte warme dagen van dit voorjaar. Op de Duitse Autobahn is het nog lekker rustig dus ik zet mijn cruise control op 170 km p/u en schiet dus lekker op. Ik wil vroeg in de middag thuis zijn, omdat onze dochter na zes maanden in Oostenrijk te hebben gewoond weer heel even thuiskomt. Ik zeg heel even want volgende week gaat ze alweer met haar beste vriendin van de middelbare school een paar weken Interrailen in Italië. Maar goed, eerst maar even genieten van het moment dat ze weer thuis is en de mooie verhalen aanhoren van zes maanden skiles geven in Oostenrijk.

Bij ons is het op 4 mei de traditie dat wij met vrienden de dodenherdenking bijwonen. Meestal in Ouderkerk aan de Amstel, soms op de Dam in Amsterdam, maar dit jaar gingen wij voor het eerst naar het gemeentehuis in ons eigen Aalsmeer. Ik was blij verrast. Het was een mooie ceremonie, er werd mooi gezongen en er waren behoorlijk veel mensen aanwezig waaronder een groot aantal jonge mensen. Waar ik het meest van onder de indruk was, was toch wel de toespraak van burgemeester Gido Oude Kotte. De burgemeester gaf heel duidelijk aan dat leven in de oorlog en een mening hebben over of iemand goed of fout is wellicht toch iets genuanceerder is dan wij vaak denken. Tevens vraagt hij zich af hoe het staat met de proportionaliteit wanneer wij mensen straffen voor hun daden gedurende de oorlog. De burgemeester eindigt zijn toespraak met zich te verontschuldigen indien er mensen aanstoot zouden nemen aan zijn toespraak. Wat mij betreft was dat volkomen overbodig. Voor diegene die de toespraak niet heeft gehoord, raad ik aan om de toespraak op de site van Radio Aalsmeer terug te luisteren.

Na de herdenkingsceremonie gingen we met een voldaan gevoel naar huis en conform onze decennialange traditie, hebben we een glaasje champagne gedronken op de bevrijding. In een complexe tijd waarin er overal in de wereld oorlogen woeden, is het belangrijk om stil te staan bij de mensen die slachtoffer zijn geworden van conflicten en oorlogen. Laten wij hopen dat de traditie die wij op 4 en 5 mei kennen nog vele decennia zal worden voortgezet. Even twee minuten stilstaan bij de slachtoffers om daarna vooral onze vrijheid te vieren.

Vrijheid is niet iets vanzelfsprekend.

Ernst de Jong

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert tegenwoordig als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. 

 

Gepubliceerd: 7 mei 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×