Column: 'Met een schop onder de kont'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 6e column van Kim Maarse-Verschueren: ‘Met een schop onder de kont’.

Een aantal jaar geleden schreef ik een blog over het feit dat na de zomer onze dochter Fay voor het eerst naar de basisschool zou gaan. Ze wordt groot, een echte meid met al haar leuke kanten (en ja, ook die minder leuke kanten). En terwijl hier de laatste dagen van het schooljaar worden afgeteld en iedereen uitkijkt naar de langverwachte zomervakantie, zucht ik even. Die zomervakantie…ik hoop dat hij heel lang duurt en nooit meer ophoudt, want na deze zomervakantie is het zover; we gaan aan een nieuwe fase beginnen Fay gaat dan naar school. We nemen afscheid van het veilige kleine kinderdagverblijf en stappen in het nieuwe grote avontuur dat de basisschool heet.

Fay weet het al, ik ga straks naar de Jozefschool.  De ene dag wil ze wel, de andere dag nog even niet. En mama wil de ene dag niet en de andere dag ook nog niet! Ik zeg het eerlijk, ik ben er nog niet klaar voor. Ik kijk echt nog niet uit naar 18 augustus, haar eerste schooldag. Waarom? Ik weet het niet. Vragen als: is ze er wel klaar voor, zal ze het leuk vinden en zal ze vriendjes en vriendinnetjes maken, rijzen ook nu weer op als ik lig te kijken naar haar foto’s. En ergens weet ik dat het allemaal goed gaat komen en dat Fay er echt wel aan toe is. Een nieuwe omgeving met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, nieuwe dingen om te leren weer een nieuw avontuur. Het zal wel iets te maken hebben met loslaten en je moederhart….zucht.

Blote voetjes kruipen naast mij in bed. “Mama vandaag heb ik alleen kleine knuffels en kusjes”, en ze slaat haar armpjes om me heen. “Geeft niet hoor lieverd, ik hou van je knuffels en kusjes, of ze nou groot of klein zijn”, zeg ik en ik denk bleef je ook maar lekker klein net zoals je kusjes en knuffels en ik hoop op een hele lange zomervakantie.

Nu 8 jaar later heeft Fay met een schop onder haar kont afscheid genomen van diezelfde basisschool. Afscheid van spelen in de zandbak en tikkertje op het schoolplein. Ze neemt afscheid van boekjes sparen op woensdag en hoofdluiscontrole na iedere schoolvakantie. En van oliebollen eten met carnaval en palmpasenstokken versieren voor de ouderen. Niet meer met kerst zingen in de kerk en geen Sinterklaas verwelkomen op het Stokkenland. Dagen werden afgeteld in de laatste weken; van de laatste gymles, het laatste huiswerk, de laatste echte schoolweek, het laatste uitje tot de laatste schooldag. De lades in haar tafel zijn leeg, het klaslokaal is schoongemaakt, herinneringen zijn gemaakt met de groep 8 driedaagse. Er ligt een t-shirt op tafel met alle namen van haar klasgenootjes en de juffen en meesters, naast een boek vol leuke herinneringen. Haar telefoon zit vol selfies met klasgenoten en juffen en meesters. Om haar arm hangen vriendschap armbandjes. Fase basisschool is voor haar officieel voorbij.

Zo vlak voor de zomervakantie starten we ook nu weer een nieuwe fase, net zoals 8 jaar geleden en rijzen dezelfde vragen naar boven. Maar nu zie ik een Fay die vol vertrouwen en met een open blik een nieuwe wereld in stapt en laten wij vol vertrouwen en met een open blik haar weer een beetje los. Maar hoop ik stiekem (nog steeds) dat dit een hele lange zomervakantie gaat worden.

Kim Maarse-Verschueren is 39 jaar, geboren en getogen in Aalsmeer.  Ze is getrouwd met Bas, mama van Fay (11 jaar) en Fedde (6 jaar). Lacht graag, heeft fibromyalgie, heeft soms moeite met die “lat” en zou het liefst in de Efteling willen wonen. Naast dat Kim werkzaam is bij Yuverta VMBO Aalsmeer, maakt zij samen met haar dochter een Podcast genaamd “De Brugcast”, die gaat over het gaan naar de brugklas. Ze schrijft graag over de dingen die zij meemaakt in haar dagelijks leven.

Foto: ter illustratie (Pexels)

Gepubliceerd: 23 juli 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×