Column: 'De imperfecte democratie'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 79e column van Ernst de Jong: ‘De imperfecte democratie’.

Zeker nu het zomerreces dan echt voorbij is, is er in Den Haag altijd wel wat te beleven. De Hofstad, waar ook onze regering zetelt, is het centrum van onze democratie.
Vandaar dat er met grote regelmaat demonstraties worden gehouden al dan niet met meer of minder succes. Zo is`Extinction Rebellion’ deze week een soort marathonactie begonnen om dagelijks de A12 te bezetten. Hoewel de actie een vreedzaam karakter heeft met als doel de regering ertoe te bewegen op te houden met subsidies voor fossiele brandstof, wordt deze actie toch gezien als een wetsovertreding waarbij de openbare orde in gevaar wordt gebracht.

Extinction Rebellion wil echter van geen wijken weten en vindt de actie binnen proporties. Zeker wanneer je ervan uitgaat dat wanneer er, bijvoorbeeld door extreem weer en veranderend klimaat, de zee, rivierwater of hemelwater over de A12 stroomt, want dan is de overlast vele malen groter. Bovendien, zo zeggen de woordvoerders van XR, wanneer wij gewoon op ’t Malieveld gaan staan dan hebben onze acties niet voldoende of geen impact.

Daar staan we dan met ons ‘goede gedrag’. Wij hebben hier te maken met een nobel streven, een vreedzame actie en toch worden hier wetten overtreden onder het mom van, het doel heiligt de middelen en alleen op deze wijze heeft onze actie wellicht zin.

Ik ga dan toch weer kijken naar onze democratie. Is deze echt zo slecht, kunnen wij dan niet via de gevestigde kanalen onze zin krijgen of er voor zorgen dat er met onze wensen rekening wordt gehouden? Het is toch te gek voor woorden wanneer een meerderheid of minderheid iets wil bereiken, ze dit continue gaan proberen middels wetsovertredingen? Als dit de nieuwe norm wordt dan gaan wij over van democratie naar anarchie. Die mensen die beweren dat onze huidige democratie niet werkt, hebben niet goed opgelet of liggen te slapen.

Denk toch eens aan mensen zoals Pim Fortuyn, Caroline van der Plas of Pieter Omtzigt. Allemaal mensen die via de democratische weg aandacht hebben proberen te vragen om veranderingen door te voeren en met succes. Laat mij één recent voorbeeld geven. De stikstofdoelen die per 2030 bereikt zouden moeten worden volgens het coalitieakkoord van onze demissionaire regering, zijn sowieso al weer opgeschoven naar 2035. Dit is gebeurd, enkel en alleen, omdat tijdens de provinçiale verkiezingen de kiezers massaal hebben gekozen tegen de huidige ‘demissionaire’ coalitie. Het gaat er mij nu even niet om of dit, naar mijn mening, een goede of slechte ontwikkeling is, maar ik weet wel dat dit via democratische wegen is verlopen en dat is een groot goed. Ik roep iedereen dan ook op zuinig te zijn op onze democratische normen en waarden en denk dan nog eens aan Winston Churchill die zei: ,,Democratie is geen goede staatsvorm, maar ik ken geen betere.”

Ernst de Jong

Ernst de Jong

Ernst de Jong is een 58-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert tegenwoordig als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Oost-Europa in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu als columnist. 

Foto: Pexels

Gepubliceerd: 17 september 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×