Column Henk van Leeuwen: 'Het lukt bijna'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week presenteren we met trots een nieuwe columnist: Henk van Leeuwen. Zijn eerste column is getiteld:  ‘Het lukt bijna’.

Een paar weken geleden ben ik gevraagd om voor Radio Aalsmeer een column te maken. Nu ben ik niet helemaal onbekend met het medium radio, dus ik was in de veronderstelling dat dat een ingesproken column zou zijn voor de radio. Maar neen, het moest een geschreven column zijn en ook daar ben ik niet helemaal onbekend mee. Ooit schreef ik namelijk een column voor de Aalsmeerder Courant, die nu niet meer bestaat. Of ik daar aanleiding toe ben geweest, laat zich raden. Misschien is het straks af te leiden aan het eventuele succes van Radio Aalsmeer?

Een kleine introductie dus, met een oude anekdote, die dan tevens mijn bijdrage is. Ik ben al vrijwilliger van Radio Aalsmeer vanaf de tijd dat de studio in de Weteringstraat was gezeteld. Destijds had ik namens De Illegale Peurders (de Dippers) een bijdrage op locatie met een markante Aalsmeerder. Dat deed ik altijd samen met mijn vriend en medestrijder Cor Trommel voor het programma Cultuur-uur van Lennart Bader (u weet wel). Toen waren we nog actief als organisator van de Pramenrace en met de Dippers kwamen we regelmatig in de studio op het vuurtje van de Pramenrace wat op te poken.

En zo werd ik voor de eerste keer gevraagd een bijdrage te leveren aan de legale opvolger van het voormalige radiostation MRA van de Aalsmeerse radiopionier John Tesselaar. Ook wij schurkten toen al een beetje tegen het legale aan en dus zagen Cor en ik dat wel zitten. Of er veel luisteraars waren, weet ik niet, maar ik had wel één hele trouwe luisteraar en dat was mijn moeder Trien. Op de tijd van uitzending op zondagmiddag zat moeders thuis klaar met de vinger op de opnameknop van de stereoset om de bijdrage van deze Illegale Peurders vast te leggen. Net als met de opnamen van moeder Trien om van de radio populaire liedjes op te nemen, lukte dat niet helemaal. Vaak te laat ingestart zodat het intro er net niet helemaal opstond en nog moeilijker was het om het juiste moment van eindigen van de opname te bepalen, waardoor de de presentator er al weer hinderlijk tussendoor kwam. Een poging om de opnamen van Radio Aalsmeer terug te vinden in de schoenendoos met cassettebandjes strandde laatst jammerlijk doordat het afspeelapparaat niet wilde opstarten, zodat dat nog een tijdje moet wachten.

Wij togen dus op zondagmiddag gewapend met lijnkiezer (om de studio vanaf locatie te kunnen bereiken) naar het te interviewen slachtoffer. Mobiele telefonie was er nog niet en een achtergrondmuziekje instarten ging in ons geval live, met Cor op accordeon op enkele tientallen meters vanaf de microfoon.  Vaak waren we allemaal een beetje zenuwachtig. Cor omdat hij op het juiste moment moest inzetten, ikzelf omdat we vanaf locatie ‘iets leuks’ moesten neerzetten en zeker ook de markante Aalsmeerder die vanuit zijn  veilige huiskamer twee herriemakers over de vloer kreeg. Of het lukte? Ik weet het niet meer, want de cassetterecorder is in reparatie en welk bandje uit de schoenendoos zou het zijn? Dat is wel een beetje een anticlimax van mijn eerste geschreven column bij Radio Aalsmeer. Laten we er van uitgaan dat dit ook bijna gelukt is.

Henk van Leeuwen (wie kent hem niet) is 65 jaar jaar geleden geboren op zolder bij opa en oma Van Leeuwen en woont, op een jaar na, zijn hele leven in Aalsmeer. Als Dipper medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de Pramenrace en Plaspop. Maar Henk is ook bestuurslid van de stichting Historisch Aalsmeer, een goede bekende van Sinterklaas en Radio Aalsmeer. Zijn boterham verdient hij als schipper bij Westeinder Rondvaart en is ook nog eens onbezoldigd havenmeester op het Praamplein. Met recht een ere-burger van Aalsmeer.

Foto: Pexels

Gepubliceerd: 15 oktober 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×