Column: 'Omgekeerde bewijslast'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de derde column van Frans Huijbregts: ‘Omgekeerde bewijslast’.

Als je terneergeslagen wordt van slecht weer, betekent dit dan automatisch dat je gelukkiger wordt van de zon? Als stress slecht voor je lijf is, is dan geluk en rust dus goed voor je lijf? Als schulden je leven onder druk zetten, word je dan gelukkiger van meer geld? Kortom: geldt deze omgekeerde bewijslast?

Laten we er even hypothetisch vanuit gaan dat het bovenstaande het geval is. Dat je, zoals je kennelijk je leven negatief kunt beïnvloeden, je hieraan ook een positieve draai kunt geven en dat je dus meer invloed op je eigen welzijn kunt hebben? Zodat je je fijner, gezonder, sterker en meer gewaardeerd voelt? Hoe zou je dat dan aan kunnen aanpakken?

Sterke mensen maken een sterke samenleving. En tegelijkertijd brengt een sterke samenleving sterke mensen voort. Meedoen geeft betekenis en voldoening, en leidt tot meer welzijn, meer welzijn vermindert klachten, zowel geestelijk als lichamelijk. Natuurlijk heeft de een meer ondersteuning nodig dan de ander en heeft de een zijn welzijn veel meer op orde dan de ander. Maar in de basis is het gewoonweg goed voor mensen om verbonden te zijn met anderen, om deel te nemen aan de samenleving die waar we met elkaar vormen.

Bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk. In Aalsmeer lopen pareltjes rond die meerdere vrijwilligersklussen op zich hebben genomen. Zonder deze mensen zou onze directe samenleving onbetaalbaar worden. Ik ken ze echter ook die geen vrijwilligerswerk doen. Niets, nergens. Die het niet nodig vinden, of allebei werken en het dus te druk hebben, het wel gaan doen als ze later oud zijn of bij wie vrijwilligerswerk gewoonweg niet in het systeem zit. In die laatste groep is nog veel winst te behalen.

Behoor je tot deze laatste groep? En heb ik je misschien een beetje mogen wakker schudden? Kijk dan op aalsmeervoorelkaar.nl. Een keer ergens een lamp ophangen, of de tuin doen, of iemand een keer naar het ziekenhuis rijden… Alle kleine beetjes helpen, geloof me. En je eigen welzijn verbetert er ook van, dat beloof ik je.

Frans Huijbregts

Frans Huijbregts woont en werkt met veel plezier in Aalsmeer. Als Brabander was hij destijds import, maar is hier inmiddels prima geland en geniet van de mensen, de poel en de gezelligheid. Frans werkt weer sinds 1 juni 2023 als welzijnswerker in Aalsmeer en Kudelstaart. Hij is 58 jaar, woont samen met Anna en haar dochter van bijna 19 (Eva) en heeft uit een eerder huwelijk een zoon van 28 (Matthijs) die inmiddels al jaren in Rotterdam woont.

 

 

 

Gepubliceerd: 22 oktober 2023 om 11:53 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×