Column Tjeerd Veninga: 'Lieve Gido'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over de verkiezingen? Ik hoorde dat slechts 17% van de Nederlanders weet hoe ze volgende maand gaan stemmen. Meer dan 4 van de 5 kiezers zweven. En ze zweven nou niet bepaald van geluk.
Zweven doe je als je niet weet waar je naartoe wilt. Of als je niet weet waar je wilt landen.
Waarom weten we niet wat we willen?

Nou…, zeggen ze dan Gido, ik krijg toch nooit wat ik wil.
Nou en? Met voetbal krijg je ook niet wat je wilt. Pijnlijk voorbeeld: Ajax-fans hebben het niet makkelijk dit seizoen. Een understatement. Toch hoor je niet vaak dat een Ajax fan zegt ‘Goh, misschien ga ik zondag eens bij Heerenveen kijken, of toch PSV, ik weet t gewoon nog niet’. Nee: Een Ajacied, die zweeft niet. Een Ajacied moppert trouw op zijn club!

Het zit dieper. Het ligt deels aan politici die regelmatig over elkaar heen rollen. Dat zijn niet de rolmodellen waar je graag achteraan loopt, toch? Het ligt deels aan de stortvloed van informatie, het vele negatieve nieuws, het soms onbetrouwbare nieuws. En het ligt deels aan onze eigen verwachtingen. 

Vorige maand was je bij ons in de studio en je legde heel scherp uit wat een kiezer van zijn of haar partij mag verwachten, en wat niet. Eenmaal aan de macht, zei jij, is het de taak van de gekozen partijen om samen tot oplossingen te komen. En tenzij een partij een absolute meerderheid heeft, zullen de partijen moeten onderhandelen. En als er onderhandeld wordt, moet iedereen wat water bij de wijn doen, anders komt er geen beslissing. En als elke partij water bij de wijn doet, dan krijgt geen enkele partij precies wat ze wil. Ontnuchterend… in een democratie krijgt dus niemand helemaal zijn of haar zin. Je krijgt een compromis.

Stel, je woont nog thuis en je ouders koken elke avond broccoli. Natuurlijk ga je klagen. Op een goede dag mag je ineens kiezen: worteltjes, spruiten of Mexicaans. En dan weet je het niet? 

Dus je bent die rot broccoli zat en je stemt op de Spruitjes partij. En je zus is het zo zat, die stemt uit protest op de Taco partij. En je ouders blijven de Broccoli partij trouw. En dan gaan ze onderhandelen. En wat gebeurt er? Voortaan staan er twee keer per week spruitjes op tafel, maar ook twee keer taco’s en ook twee keer toch weer die eeuwige broccoli. En één avond restjes. Al die ophef en uiteindelijk krijgt niemand helemaal zijn zin. Maar… iedereen krijgt een beetje zijn zin. Tja, en dat is hoe het dus hoort met democratie.

Ach ja Gido, zonder strijd geen overwinning. Zonder wrijving geen glans.

Laten we goed onthouden dat we samen in hetzelfde schuitje zitten. We moeten samen een koers bepalen, en dat is schipperen. En soms is er een muiterij. Maar niemand in het schuitje wil zinken. 

We zweven nog even verder. En als we verder nog wat kunnen doen, of als we nog iets kunnen laten, dan horen we het wel van je. Tot volgende maand!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met

Gepubliceerd: 8 oktober 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×