Column: 'Lieve Gido': 'Stuiterweg'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over de stijgende zeespiegel? Volgens het KNMI stijgt die zo’n 4 mm per jaar.
Nou rijd ik regelmatig over de Uiterweg. Ach ja, de Uiterweg. Liefkozend noem ik die al jaren de Stuiterweg. Je zult er zelf vaak genoeg rijden Gido, en tenzij je auto enorm goede vering heeft, zul je wel aanvoelen wat ik bedoel met Stuiterweg. 

De naam Aalsmeer zou afgeleid kunnen zijn van aal meer, of paling meer. Het ouderwetse Aelsmeer komt wellicht van ‘allesmeer’. Een andere uitleg van de naam Aalsmeer is dat het afkomstig is van ‘els-er’. Dit betekent waterig land. Nou, waterig land is het zeker… 

Maar zie ik het nou goed? Die prachtige, lange Uiterweg, vol kwekers historie, lijkt langzaam steeds dieper onder het Normaal Amsterdams Peil te zakken. Het water staat langs de weg vaak op gelijke hoogte met de weg. Op sommige plekken lijkt het zelfs iets hoger dan de weg te staan.

Op drukke dagen zou het een mooi oefenterrein zijn voor Max Verstappen. Links en rechts staan er auto’s, vrachtwagens, bootjes op trailers, noem maar op. Zig zaggend en stuiterend rijd ik dan naar mijn schoonvader. Wat voor banden zou Max Verstappen inzetten voor de Uiterweg? Hij heeft stevige grip nodig om snel te kunnen zig zaggen, maar steeds vaker zal hij ook rekening houden met een nat wegdek. Ook als het niet regent staan er vaak nog diepe plassen. Regenbanden dan maar? En iets op de bumper, voor op de brug, want het schampen van de Aardbeienbrug is altijd goed voor bonuspunten.

Water zoekt het diepste punt. Steeds vaker ligt dat diepste punt niet in de Westeinderplas maar in een kuil in de Uiterweg. Wie goed kijkt, ziet dat de berm in feite een dijk is. Een dijk die dapper strijdt tegen het wassende water. Een dijk die de spreuk uit het gemeentewapen van Aalsmeer dapper naleeft: Retine quod habes. Oftewel, behoudt wat ge hebt.
Hoe behoud Ge wat Ge hebt, als wat Ge hebt op natte veengrond is gebouwd en als wat Ge hebt daardoor elk jaar weer wat verder wegzakt? Vroeger lag er aan beide kanten van de Uiterweg water, nu nog aan 1 kant. 

Wat denk je Gido, hogen we de dijk en de weg weer wat op of wordt het tijd voor andere maatregelen? Moet het water maar aan beide kanten weg? Of moeten we eens kijken naar het formaat van de vrachtwagens die we wel of niet meer toelaten? Zo nu en dan rijden er massieve voertuigen rond en dan hoor je de het asfalt kreunen. 

Of kunnen we het probleem Omdenken? Dus niet geld in dijken stoppen, maar voor elk huishouden een bootje kopen? Dat we dan het nieuwe Venetië worden? Henk van Leeuwen die zijn rondvaartboot inruilt voor een gondel? En dat we gezellig over de Uiterweg varen, en hem omdopen tot de Waterweg.
H
et is weer een leuk dossier Gido. Tuinders en kwekers hebben hun aan- en afvoer nodig. Die vrachtwagens blijven komen en gaan. Het water stijgt en het veen klinkt in. En dan ligt daar zo’n weg van 2,5 kilometer, wat moet je er mee?

Het blijft polderen Gido. Als we zelf iets kunnen doen, of iets kunnen laten, dan moet je het vooral laten weten. Ik ga zo even bij mijn schoonvader op bezoek, die woont op ’t End van de Stuiterweg, dus ik heb mijn regenbandjes al aangedraaid.

Tot volgende maand!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester.

Gepubliceerd: 12 november 2023 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×