Column: 'Sinterklaas'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de 8e column van Kim Maarse-Verschueren: ‘Sinterklaas’.

Alle ingrediënten zijn er; het regent buiten, grijze wolken drijven in de lucht voorbij, mijn bureaulamp verlicht op een gezellig manier mijn werkplek en mijn diffuser pruttelt kaneel en sinaasappelgeuren. Naast mij ligt een lijstje met Sinterklaasmuziek voor zaterdag. Want terwijl ik dit schrijf bereid ik mij nog voor op de locatie uitzending van de intocht van Sinterklaas. Wanneer u dit leest heeft de Goedheilig zijn stoomboot al aangemeerd in Nederland en dus ook in Aalsmeer.

Ik ben een Sinterklaas-fan, voor mij geen kerst. Nee, geef mij maar de magie van Sinterklaas. De spanning van het Sinterklaasjournaal, met Hoofdpiet die alle pieten in het gareel moeten houden, maar wat toch ieder jaar weer mislukt. Met de (flauwe) grapjes van Malle Pietje, die we thuis dan tot in den treurnis moeten horen (Waarbij? Aardbei). Met Jan en Helma Boel die altijd iets bijzonders verzinnen wat voor grote hilariteit zorgt.

En natuurlijk is het ieder jaar weer spannend, want komt Sinterklaas wel op tijd aan? Zijn alle pakjes wel aan boord? Zijn er voldoende pepernoten voor iedereen? Kan Ozosnel wel mee naar Nederland? Maar zoals mijn jongste (gelukkig nog een gelover) zou zeggen “Natuurlijk mam, want het is Sinterklaas!”

En niet alleen de intocht op tv is een groot spektakel, maar ook als Sinterklaas zijn boot aanmeert bij het Zorgcentrum Aelsmeer is het ieder jaar weer een groot feest. Een feest georganiseerd door natuurlijk Sinterklaas en zijn vele pieten, maar ook al die vrijwilligers die achter de schermen helpen er zo’n feest van te maken. Een feest voor jong en in Aalsmeer zeker ook voor oud. Ik kan ieder jaar weer genieten van al die honderden koppies die in spanning staan te wachten op het Molenplein of Sinterklaas wel op tijd aangaat komen.

En als hij er dan eindelijk is dan begint het grote feest pas echt. Dan moeten er schoenen worden gezet met wortels, suikerklontjes én natuurlijk het verlanglijstje. Er worden liedjes gezongen (bij ons met gitaar). En voor ik zelf naar bed ga, klim ik even in de huid van strooipiet, vul ik schoenen met cadeautjes en natuurlijk een brief van Sinterklaas. Om dan de volgende ochtend veel te vroeg worden wakker gemaakt met de vraag “mogen we al naar beneden?”

Terwijl Dieuwertje Blok iedere avond ons op de hoogte houdt van het wel en wee in het Grote Pietenhuis, tellen we thuis af naar en bereiden we ons voor op pakjesavond- of middag. Cadeautjes worden ingepakt, surprises voor op school worden gemaakt en gedichten (ik ben dol op gedichten) worden geschreven. Soms met (een beetje) paniek, want ook dat hoort een beetje bij Sinterklaas.

En als het dan op 5 december aan het eind van de middag al echt een beetje donker is, de straten worden verlicht en je hier en daar gebonk hoort of Pieten ziet wegschieten dan denk ik “Kon het altijd maar 5 december zijn”.

Fijne Sinterklaas-tijd iedereen en vergeet niet zo af en toe zelf je schoen te zetten.

Kim Maarse-Verschueren is 39 jaar, geboren en getogen in Aalsmeer.  Ze is getrouwd met Bas, mama van Fay (11 jaar) en Fedde (6 jaar). Lacht graag, heeft fibromyalgie, heeft soms moeite met die “lat” en zou het liefst in de Efteling willen wonen. Naast dat Kim werkzaam is bij Yuverta VMBO Aalsmeer, maakt zij samen met haar dochter een Podcast genaamd “De Brugcast”, die gaat over het gaan naar de brugklas. Ze schrijft graag over de dingen die zij meemaakt in haar dagelijks leven.

Gepubliceerd: 19 november 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×