Column 'Lieve Gido'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over wat ik allemaal in de krant lees? Inmiddels schrijven we al een jaar met elkaar. En elke maand is er wel weer iets dat me naar de keel vliegt, en dan is het zo fijn dat jij er bent, om alles voor ons op te lossen. Hoewel, al schrijvend kom ik er dan ook wel weer vaak achter dat we zelf een deel van het probleem zijn, EN een deel van de oplossing.

Maar goed, een jaar penvrienden, weliswaar komen de brieven voornamelijk van mijn kant, maar daar heb ik zelf voor gekozen. Hoog tijd voor de eerste editie van het Grote Lieve Gido Jaaroverzicht!

Het begon allemaal met ons gesprek over stikstof. Stikstof heet formeel trouwens N2, niet CO2, en stikstof is helemaal niet giftig. Je stikt er helemaal niet van! Sterker nog, een kleine 80% van de lucht om ons heen bestaat uit stikstof. Maar als stikstof aan zuurstof blijft kleven, dan heb je stikstofoxiden, en daar ga je gemeen van hoesten. Of als stikstof aan waterstof blijft plakken, ja dan heb je ammoniak. In je schuur, op je land of in je huis. En dat moet je als burger niet willen.

Dan waren er de rotondes. Er komt verkeer van alle kanten en het gaat verkeerd aan alle kanten. De bus stuift rechtdoor, fietsers zoeven van links en van rechts en als automobilist heb je meer stress op weg naar je werk dan op je werk zelf. Maar ja, al schrijvend kwam toch ook het besef op dat het opvoeren van fietsen, muziekdopjes in de oren of bonkende speakers in de auto ook niet bijdragen aan de veiligheid. Dus dat moet je als burger misschien ook niet allemaal willen.

En dan de zomer. Wat kan Aalsmeer toch feesten! We hebben zelfs 1 van de 3 grootste vuurwerkshows in Nederland, Vuur en Licht op het Water, en dat in september! Dit jaar leek het wel een heel korte show te zijn want na een paar minuten zat het er al op. De bootjes op het water gaan traditiegetrouw massaal toeteren aan het eind van de show. Nu werd er gemopperd. Het bleek een storing die gelukkig snel verholpen werd. Een geweldige show volgde. Toch waren er tijdens de Feestweek ook weer wat opstootjes, dat is zonde en dat is iets dat we als burger toch niet zouden moeten willen.

We sidderen nog na van de verkiezingen. Maar liefst 4 op de 5 kiezers zweefde, tot op de dag zelf zelfs, want soms weet de burger ook niet meer wat ie zou moeten willen. En vorige maand schreven we nog even over de Uiterweg, die inmiddels nog amper boven water ligt. Nog verder verzakken, dat moet je niet willen natuurlijk. Maar de rekening voor het verhogen van 2.5km Uiterweg betalen, dat moeten wij als burgers al helemaal niet willen…

Wat een jaar Gido. Ook nog gedoe met raadsleden, vliegtuigen, oorlogen… Wie denkt dat een burgemeester alleen lintjes uitdeelt of lintjes doorknipt, die moet maar even gaan kijken naar de dossiers die op jouw bureau liggen. Dat is nou een stapel die wij als burgers niet op ons eigen bureau zouden willen.

Niettemin, zoals iedere maand, bied ik het nog maar eens aan: als er iets is dat wij kunnen doen, of als er iets is dat we kunnen laten, dan moet je het vooral zeggen Gido!

Een fijne jaarwisseling en we schrijven elkaar volgend jaar weer!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester.

Gepubliceerd: 10 december 2023

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×