Column: 'VerduurSamen'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de vijfde column van Frans Huijbregts: ‘VerduurSamen’.

Enige tijd geleden beklom ik met mijn zoon de mooie watertoren in Aalsmeer. Nadat we een momentje moe maar voldaan van het uitzicht over de poel stonden te genieten, liepen we naar de andere kant en keken we uit over de Hornmeer. Afgezien van het mooie groen, de prachtige wandelpaden en de rust viel ons echter nog iets op: zoveel woningen met zoveel verschillende zonnepanelen? Met name de woningen in een rij hadden nagenoeg nergens dezelfde panelen en het leek er dus op, dat er geen collectief overleg én aanschaf had plaatsgevonden. En dat verbaasde mijn buurtverbinders-hart.

Oké, verduurzamen van je woning is belangrijk voor het milieu én lekker voor je portemonnee maar… het kan in je eentje ook een hele klus zijn. Gelukkig is er een manier om dit een stuk makkelijker en leuker te maken: doe het samen met je buren!

Samen verduurzamen geeft veel voordelen. Niet onbelangrijk: het is financieel aantrekkelijker. Als je bijvoorbeeld samen zonnepanelen of een warmtepomp koopt kun je vaak profiteren van kortingen, zowel in aanschaf als in installatie. Ook is het verduurzamen van je woning samen met je buren een stuk efficiënter: je kunt met elkaar overleggen over welke maatregelen je wilt nemen en welke leverancier je wilt kiezen, samen offertes vergelijken en met elkaar de beste deal vinden. En vooral niet te vergeten: het verduurzamen van je woning samen met je buren kan een leuke manier zijn om elkaar beter te leren kennen door gezamenlijk op zoek te gaan naar informatie over duurzame energie en de installatie laten uitvoeren. Het is – kortom – een goede manier om de band met je buren te versterken. En het is ook nog eens mooier, dezelfde panelen op de daken!

Is je belangstelling gewekt? Kijk dan eens op www.aalsmeer.nl welke mogelijkheden de gemeente Aalsmeer haar bewoners biedt. Verder kun je altijd contact opnemen met onze eigen klimaatburgemeester Theo Bergonje of met Participe, die je heel graag ondersteunt in dit proces waarin de onderlinge banden en de leefbaarheid nog meer worden versterkt.

Frans Huijbregts

Frans Huijbregts woont en werkt met veel plezier in Aalsmeer. Als Brabander was hij destijds import, maar is hier inmiddels prima geland en geniet van de mensen, de poel en de gezelligheid. Frans werkt weer sinds 1 juni 2023 als welzijnswerker in Aalsmeer en Kudelstaart. Hij is 58 jaar, woont samen met Anna en haar dochter van bijna 19 (Eva) en heeft uit een eerder huwelijk een zoon van 28 (Matthijs) die inmiddels al jaren in Rotterdam woont.

 

Gepubliceerd: 21 januari 2024

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×