Column: Lentekriebels

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de zesde column van Frans Huijbregts: Lentekriebels’

Zo, de winter heeft nu lang genoeg geduurd. De dagen waren kort, grijs en nat. We kropen binnen in onze huizen, verstopten ons onder dekens en verlangden naar warmte en zonlicht. Maar nu, eindelijk, is de lente in aantocht. De zon laat zich vaker zien, de vogels fluiten vrolijk en de temperatuur stijgt. De regen is voorbij, de straten drogen op en de frisse buitenlucht lonkt.Mensen komen weer tevoorschijn uit hun winterse holen. De terrassen stromen hopelijk snel weer vol, de parken kleuren weer groener en de speeltuinen gonzen van kinderstemmen. We verlangen allemaal weer naar contact, naar samenzijn en naar het samen delen en genieten van de eerste zonnestralen. Buiten zijn we meer geneigd om elkaar te groeten, een praatje te maken of spontaan een kopje koffie te drinken.

De lente is het seizoen van de ontmoetingen en verbindingen. De drempel om naar buiten te gaan is lager, waardoor we elkaar vaker tegenkomen. We zijn vrolijker, opener en meer toegankelijk. Een glimlach, een vriendelijk woord of een klein compliment kan al een ijsbreker zijn. We hoeven niet bang te zijn om contact te maken. Het kost immers niets om een glimlach te geven. Laten we deze lente vieren met elkaar. Laten we de frisse energie van de lente gebruiken om onze sociale batterijen op te laden. Laten we erop uitgaan, nieuwe mensen ontmoeten en oude bekenden weerzien. Buiten, in de zon, waar verbindingen vanzelfsprekend lijken te ontstaan.

Wees buiten diegene die als eerste lacht. Wees diegene die het gesprek start. Wees diegene die de hand uitsteekt. De lente is het perfecte moment om onze sociale vaardigheden te ontplooien en onze intermenselijke relaties te versterken. De voordelen van sociale contacten zijn talrijk. Ze bevorderen ons geluk, onze gezondheid en ons gevoel van welzijn. Ze verminderen stress, angst en eenzaamheid. Ze geven ons een gevoel van belonging en zingeving. Dus waar wacht je nog op? Ga naar buiten, geniet van de lente en maak contact met elkaar. Een glimlach, een praatje, een lach: het kan de start zijn van een prachtige vriendschap of een waardevolle verbinding.

Frans Huijbregts

Frans Huijbregts woont en werkt met veel plezier in Aalsmeer. Als Brabander was hij destijds import, maar is hier inmiddels prima geland en geniet van de mensen, de poel en de gezelligheid. Frans werkt weer sinds 1 juni 2023 als welzijnswerker in Aalsmeer en Kudelstaart. Hij is 58 jaar, woont samen met Anna en haar dochter van bijna 19 (Eva) en heeft uit een eerder huwelijk een zoon van 28 (Matthijs) die inmiddels al jaren in Rotterdam woont.

Foto: Pexels

Gepubliceerd: 10 maart 2024

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×