Column: 'Welvaart ook als je niet vaart'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week Wilco Hoogeveen: “Welvaart ook als je niet vaart”

Als echte Aalsmeerder heb ik uiteraard een bootje. Een aluminium jon die het hele jaar door in het water blijft liggen, waardoor mijn vader ook de afgelopen weken af en toe met mijn bootje naar zijn eiland kon varen om het alvast vaarseizoen-klaar te maken. Tot mijn buitenboordmotor er afgelopen week blijkbaar geen zin meer in had en begon te bokken. Piet Paniek die ik ben, zag ik mijn zomerseizoen al in het water vallen, terwijl het pas net maart is. Wat ik vooral bedacht is hoe zwaar ons leven eigenlijk is hier in Aalsmeer. Een dorp met huizen die niet zouden misstaan in Beverly Hills, een dorp waar je elke dag naar een andere supermarkt zou kunnen lopen en een dorp waar je eten uit alle mogelijke internationale keukens met een druk thuisbezorgd kunt krijgen. Ik zie goed geasfalteerde wegen, keurige bermen, strakke nieuwbouwwijken, dikke auto’s en duizenden bootjes. We maken ons het drukst om cadeautjes van Schiphol en wat er wel of niet in een oud Fort gedaan mag worden; als dat onze grootste issues zijn, hebben we het als dorp niet zo zwaar toch?

Ik heb een haat-liefde verhouding met dat decadente aspect van Aalsmeer. De vele miljoenen woningen, de dure restaurants, de dikke jachten en boomer-bakken op de weg; we zijn het Wassenaar van Noord-Holland. Het voelt af en toe een beetje plastic. Ik hou niet zo van dat pronken met je welvaart. Tegelijkertijd maakt het mijn dorp een net, mooi en veilig dorp om in te wonen. En ik doe mee. Met mijn bootje in ieder geval. Dat besef is misschien wel het pijnlijkst. Graag trap ik tegen het begrip ‘boze witte man’ aan, omdat het een generaliserende inhoudsloze term is. Maar ergens zit er een kern van waarheid in natuurlijk. Als ik kijk hoe wij als Aalsmeerders kunnen mopperen vanuit onze grote huizen (typ ik vanuit mijn huurappartementje van 40 vierkante meter) dan klopt dat ‘boze’ in ieder geval. Wit? Ja, dat is voor mijn gevoel ook 99% van de Aalsmeerders. Man? Nee, er zijn ook genoeg boze witte vrouwen in Aalsmeer volgens mij. Het vooroordeel dat een boze witte man/vrouw PVV stemt leek ook bevestigd na de laatste verkiezingsuitslagen in Aalsmeer. En ergens vind ik dat grappig. Dat wij als 1 van de rijkste dorpen van Nederland (laat staan de wereld) massaal stemmen op een mopper-partij. Als je als alien zou landen in Nederland en zou luisteren naar de PVV dan zou je denken dat we het toch echt heel zwaar hebben in ons land, toch? Natuurlijk, er zijn problemen genoeg. Die zijn er altijd geweest en er zullen altijd nieuwe problemen bij komen. Maar soms moet je als je op je jacht, in je Porsche of in je zwembad ligt ook even beseffen dat we het echt heel goed hebben hier in Aalsmeer. We hebben vrijheid, zekerheid, zorg, onderwijs. Een plas om op te recreëren. Een democratisch gekozen gemeenteraad om op te mopperen. We hebben welvaart. Of je bootje nu wel, of niet vaart.

Wilco Hoogeveen is 32 jaar oud en eigenaar van Turf Real Life Gaming BV waarmee hij unieke spellen ontwerpt, bouwt en exploiteert. Dit doet hij onder andere aan de Oosteinderweg, in de Watertoren van Aalsmeer en op het Fort in de Kwakel. Maar op 8 jaar ‘op avontuur’ in Delft na, is hij ook een Aalsmeerder in hart en nieren die zijn dorp aan het herontdekken is, als ondernemer en als bewoner van het centrum.

Gepubliceerd: 17 maart 2024

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×