Column: 'Lieve Gido': Hocus Pocus

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over de Uiterweg? Eerder schreven we elkaar al over het wassende water dat bij tijd en wijle over de berm zo de weg opspoelt. De Uiterweg zakt en zakt, ga er maar aan staan, 3 km weg, maar straks zakt ie helemaal weg! 

Nu hoor ik dat ze op de Buurt niet alleen natte voeten hebben, maar ook heel traag of haperend internet. Het tv-signaal van Ziggo bereikt mijn schoonvader niet meer, waardoor we bij Radio Aalsmeer een trouwe luisteraar minder hebben. Nou ja, hij kan via internet luisteren, lukt nog net ondanks de trage verbinding… 

Maar wat hoorde ik Gido? De Watertoren biedt redding! Mits er voldoende interesse is, komt er binnenkort hypersnel wifi vanuit het puntje van de Watertoren.  

Tja, dat zijn de Eerste Wereld problemen van onze gemeente. Erger wordt t niet, oorlog op TV is al erg genoeg. Met Pasen staken ze vaak het eventjes het vuren. Waarom maar eventjes? Oekraïne, Israël, waarom niet gelijk maar helemaal stoppen met vuren? War is over, IF you want it… 

En zo moest ik ineens aan je collega denken; Pontius Pilatus. Het leek zo’n leuk baantje; gouverneur van Judea. Hoe kon Pilatus weten waar hij aan begon? Tuurlijk, je verwacht wel wat relletjes. En je verwacht ook wel dat je zo nu en dan streng moet optreden. Maar moet je voorstellen Gido, dat ze ineens voor je staan met een timmermanszoon, en of je die even wilt kruisigen. 

Nou, daar had Pilatus geen zin in. OK, wat zweepslagen en daarna waste hij het bloed van zijn handen. Inderdaad, we zeggen het nog steeds, hij waste zijn handen in onschuld.  

Daarna verklaarde hij dat het nu maar vrede moest zijn. Op deze plaats is nu de vrede van Pilatus. In Latijn is dat ‘Hocus Pocus Pilatus Pas’. Nou ja, op school krijg je voor dat soort Latijn amper een voldoende maar het komt er wel op neer.  

Het kan ook zijn dat de mensen in de kerk de geloofsbelijdenis verkeerd hebben verstaan. Kerkdiensten waren in het Latijn en dat is lastig te volgen. ‘Dit is mijn lichaam’ is dan ‘hoc est corpus’ en dat werd dan ‘hocus pocus. Daar werd aan toegevoegd dat dat lichaam ‘onder Pilatus geleden heeft’ en dat werd dan ‘Pilatus Pas’.  

Hoe dan ook, we hebben het 2000 jaar later nog altijd over je collega als er getoverd of gegoocheld wordt. Ik kan me voorstellen dat jij ook wel eens zou willen dat je kon toveren. 

Ik zie het al voor me, dat jij daar staat en onder toeziend oog van de lokale pers roept: ‘Hocus Pocus Pilatus Pas, ik wou dat de Uiterweg een metertje hoger lag’ 

Zelf zou ik heel graag kunnen toveren. ‘Hocus pocus Pilatus pas, ik wou dat het overal voor altijd vrede was’. 

Tja Gido, laten wij het alsjeblieft bij onze eerste wereldproblematiek houden. En daar willen we ook graag bij helpen, dus als we iets kunnen doen, of iets kunnen laten, laat het me dan vooral weten! 

Tot volgende maand! 

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester.

Foto: Antennes op de watertoren?

Gepubliceerd: 7 april 2024 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×