Column: Plaspop 2024 of toch weer niet?

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week columnist: Henk van Leeuwen. Zijn vijfde column is getiteld:  Plaspop 2024 of toch weer niet?.

Het is al enige tijd stil aan het evenementenfront. Na het afblazen van het tweedaagse evenement van de vrienden van ’On The Rock’ lijkt het er erg op dat de regelgeving toch iets te veel gevraagd is voor de welwillende vrijwilligers. De Illegale Peurders (de Dippers) kregen bij de laatste editie van hun watertheater nog de vergunning van de Gemeente Aalsmeer, als laatste op de meerjarenvergunning van het evenement.

Daarna werd het lastiger om de vergunning aan te vragen, simpelweg omdat de regels veranderden en de ambtenaren meer op de letter van de wet moesten toezien. Onze inschatting van 150 bezoekers van Plaspop bleek iets te marginaal ingeschat. In een ambtelijk overleg voor de nieuwe vergunningaanvraag riep een wat overijverige diender:  ‘het was zo druk dat hij niet eens van Jachthaven Dragt naar Stenhuis kon varen!’  Dat ik daarop antwoordde ‘dat ik dan zijn vaarvaardigheden niet hoog inschatte’, zal het vergunningtraject niet hebben bespoedigd,

Na tien keer Plaspop in Aalsmeer wilden de Dippers er mee stoppen. Ze hebben tien keer de Pramenrace georganiseerd en nu met een zelfde aantal keren Plaspop in combinatie met de aflopende meerjarenvergunning, vonden ze het wel welletjes. Een clubje enthousiaste jongelui werd gevonden en, zo dachten wij, Plaspop kan door!  Echter bleken er toch ijsberen op het pad te zwemmen en ging het feest niet door, tot onze grote teleurstelling.

Echter nu zijn er paar mannen die de koppen bij elkaar hebben gestoken en toch Plaspop 2024 vlot te willen trekken. De Dippers gaan dan toch nog even een handje toesteken in de hoop dat het toch nog gaat lukken. Tenminste als de ambtelijke molens meewerken en men de Aalsmeerse bevolking hun kleinschalige verzetje gunt. Ooit werd Plaspop als uniek evenement genoemd in de nieuwjaarstoespraak van de burgervader. Nu moet blijken hoe graag men op het gemeentehuis in Aalsmeer en zeker in Amstelveen wil meewerken.  De datum is er ook al, maar die ga ik niet verklappen. Wordt vervolgd….

Henk van Leeuwen

Henk van Leeuwen (wie kent hem niet) is 65 jaar jaar geleden geboren op zolder bij opa en oma Van Leeuwen en woont, op een jaar na, zijn hele leven in Aalsmeer. Als Dipper medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de Pramenrace en Plaspop. Maar Henk is ook bestuurslid van de stichting Historisch Aalsmeer, een goede bekende van Sinterklaas en Radio Aalsmeer. Zijn boterham verdient hij als schipper bij Westeinder Rondvaart en is ook nog eens onbezoldigd havenmeester op het Praamplein. Met recht een ere-burger van Aalsmeer.

Foto: Laurens Niezen Fotografie

Gepubliceerd: 14 april 2024

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×