Historische film op TV Aalsmeer

De historische film van mei (of eigenlijk twee films) gaan over de bevrijdingsfeesten in 1945 in Aalsmeer. De films zijn via TV Aalsmeer te bekijken. Vrijdag 10 mei om 11.00 uur en zaterdag 11 mei om 13.00 uur worden ze uitgezonden.

De eerste film is opgenomen in Aalsmeer Centrum en daarop zien we de laatste Duitse soldaten op de buurt. Het volgende onderwerp is het luisteren naar de radio in de oorlog aan de Stommeerkade. Daarna zien we de feestelijke intocht van loco
burgemeester Van de Meer vanaf zijn huis aan de Oosteinderweg naar het gemeentehuis in de Dorpsstraat. En tenslotte bekijken we de vrijlating van Canadese soldaten vanuit het klooster aan de Stationsweg en het daarop volgende feest in de
tuin van Dr. Oei. Cineast van deze opnamen is o.a. Aldert Eveleens (Residentie).

De tweede film gaat ook over de bevrijdingsfeesten maar ditmaal in het Oosteinde. Hierop is de optocht op de Oosteinderweg te zien en het bevrijdingsfeest op het land van Reeuwijk aan de Aalsmeerderweg. Wie deze film gemaakt heeft is bij ons niet
bekend.

Beide films zijn beschikbaar gesteld door de gemeente Aalsmeer. Dick P. van der Zwaard heeft de films opgenomen in het filmarchief van Stichting Historisch Aalsmeer. Totale duur is ca.37 minuten. Oud Aalsmeer vertoont iedere maand een historisch film op de website www.stichtingoudaalsmeer.nl en is te bekijken via de knop ‘Film van de Maand’. De films zijn afkomstig uit verschillende verzamelingen en zijn geschonken aan Oud Aalsmeer.

Foto: Stichting Oud Aalsmeer

Gepubliceerd: 6 mei 2024 om 12:54 uur, geschreven door Ilse Zethof

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×