Column: 'Lieve Gido': De Brug

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

De brug zat vast. Het was al de tweede keer deze maand.

Ineens zag ik het: de brug staat symbool voor de huidige stand van de politiek. Om te beginnen, zo’n brug overbrugt een kloof. Als de brug het doet, verbindt hij. Als de brug faalt, komt het land abrupt tot stilstand.

Kijk nog eens door je oogharen naar die brug. Het is eigenlijk een betonnen compromis: OF de boten mogen door, OF de auto’s en andere weggebruikers. En er zijn vast mensen die vinden dat boten NOOIT zouden moeten wachten, en er zijn vast nog meer mensen die vinden dat weggebruikers NOOIT zouden moeten wachten. Tellen dan de meeste stemmen Gido? Dat zou democratisch zijn, maar dan gaat de brug nooit meer open. En dat geeft me een ravage, kijk maar wat er gebeurt als hij maar heel eventjes stuk is… Doet de brug wat het beste voor de mensen is? Of wat de mensen willen?

Tja, en verder raakt de brug, net als de politiek, steeds vaker oververhit. En maar water pompen om de boel af te koelen. Een nieuwe brug zou wellicht beter zijn, maar daar is geen geld voor. Of we willen er geen geld voor vrijmaken. Dus dan maar blijven pompen, wat natuurlijk elk jaar geld kost, maar dan minder. Herkenbaar denk ik?

Laten we blij zijn met onze brug Gido. De brug valt niet elke paar jaar. Iedereen mag over de brug, of er onderdoor. Soms is de brug wat vol maar het lukt uiteindelijk toch. En de brug verstuurt geen rare berichten op Twitter, of op X, en de brug lekt geen rapporten. Kijkend vanaf het water is de brug precies voor de helft links, en voor de andere helft rechts.

En ja, een brug, net als een democratie, die hapert wel eens. Laten we ambitie tonen. Of in ieder geval wat Hoop, Lef en Trots. En niet, overigens met de allerbeste bedoelingen, dingen roepen als ‘maar in Ouderkerk gaat ie ook wel eens stuk’. Dat is misschien wel waar, maar daar heb je niets aan als je een uur moet omrijden.

Ik geef het je te doen Gido. Jullie moeten blijven verbinden. Compromissen blijven zoeken.  EN bruggen bouwen waar iedereen gelukkig van wordt!

Enfin, als er iets is dat we voor je kunnen doen, of iets dat we kunnen laten, laat je het ons dan even weten?
En dan spreken we elkaar volgende maand weer!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen

Foto: archieffoto (Laurens Niezen Fotografie)

Gepubliceerd: 2 juni 2024 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×