Column: 'Koppie leeg'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de negende column van Frans Huijbregts: ‘Koppie leeg

In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, waar technologie ons leven domineert en stress een dagelijkse metgezel is geworden, heb ik een eenvoudige maar krachtige remedie: wandelen. Deze ogenschijnlijk simpele activiteit biedt enorm veel mogelijkheden, die veel verder reiken dan alleen je fysieke gezondheid. Ik ben er zelf grote fan van!

Laten we beginnen met het voor de hand liggende: wandelen is nou eenmaal gezond. Het versterkt je hart, verbetert je bloedcirculatie en boost je immuunsysteem. Maar anders dan bij intensievere sporten zoals hardlopen, is wandelen zacht voor je gewrichten. En je hoeft er geen duur sportschoolabonnent voor af te sluiten. Het is dus een laagdrempelige manier om in beweging te komen, toegankelijk voor vrijwel iedereen, ongeacht leeftijd of conditie.

Maar de ware magie van wandelen merk je in je koppie. Terwijl je voeten zich ritmisch voortbewegen, lijkt je brein zich te ontspannen. De dagelijkse zorgen en to-do lijstjes vervagen en maken plaats voor rust en helderheid. Het is alsof elke stap je verder wegleidt van de chaos en dichter bij jezelf brengt.

En (jullie kennen me inmiddels) dan zijn er die momenten van serendipiteit. Een vriendelijke groet van een voorbijganger, een kort gesprek met een buurtgenoot die zijn hond uitlaat, of zelfs een diepgaande discussie met een toevallige medewandelaar. Deze ontmoetingen, hoe vluchtig ook, voegen kleur toe aan je dag en herinneren je eraan dat je deel uitmaakt van een grotere gemeenschap.

Wandelen plaatst je middenin de wereld om je heen. Je voelt de zon op je huid, de wind door je haar, hoort de vogels zingen en ruikt de geur van pas gemaaid gras of regen op warm asfalt. Deze zintuiglijke ervaringen verankeren je in het hier en nu, een natuurlijke vorm van mindfulness die je even doet vergeten dat je misschien te vaak online bent.

Misschien wel het meest fascinerende aspect van wandelen is hoe het creativiteit en helderheid stimuleert. Vrij van afleidingen en met een licht verhoogde hartslag, lijkt je brein in een optimale staat te komen voor nieuwe ideeën en inzichten. Grote denkers en kunstenaars door de eeuwen heen, van Aristoteles tot Steve Jobs, prezen de kracht van een goede wandeling om gedachten te ordenen en innovatie te stimuleren.

Soms leiden deze wandelingen tot meer dan alleen frisse ideeën. In de rust en helderheid die wandelen biedt, kun je soms tot diepgaande inzichten komen over jezelf en je leven. Beslissingen die je al lang voor je uit schuift, worden opeens kristalhelder. Een nieuwe carrièrerichting, het beëindigen van een ongezonde relatie, of het eindelijk najagen van een lang gekoesterde droom – de stappen die je zet tijdens een wandeling kunnen soms letterlijk de koers van je leven veranderen.

Dus hier is mijn uitnodiging aan jou: zet vandaag nog een stap. Trek je wandelschoenen aan, stap naar buiten en geef jezelf de gift van een wandeling. Of het nu een kort rondje om het blok is of een lange tocht door de natuur, elke stap is een kans. Een kans op gezondheid, op rust, op verbinding, op creativiteit en misschien wel op een nieuw hoofdstuk in je leven.

Frans Huijbregts

Frans Huijbregts woont en werkt met veel plezier in Aalsmeer. Als Brabander was hij destijds import, maar is hier inmiddels prima geland en geniet van de mensen, de poel en de gezelligheid. Frans werkt weer sinds 1 juni 2023 als welzijnswerker in Aalsmeer en Kudelstaart. Hij is 59 jaar, woont samen met Anna vormt een gezin met Anna’s dochter Eva, 20 jaar, inmiddels aan de studie en op kamers in Amsterdam en met eigen zoon Matthijs, 30 jaar, die inmiddels al enige tijd in Rotterdam woont.

Gepubliceerd: 21 juli 2024 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×