Uithoorns gezin dakloos door schimmelprobleem

Uithoorn – Een gezin uit Uithoorn is noodgedwongen hun woning aan de Europarei ontvlucht vanwege ernstige vocht- en schimmelproblemen. Hun thuis, dat ooit een veilige haven was, werd onleefbaar en dat leidde zelfs tot een reeks gezondheidsproblemen bij zowel de gezinsleden als hun huisdieren.

“Onze dochter Lana was nooit ziek, en ook onze zoon Lyam kwam gezond ter wereld. Maar eind 2022 veranderde alles toen onze hond Lily tumoren kreeg en de hele familie voortdurend verkouden was,” vertelt Claire Richardson – van Vrijberghe de Coningh. Het ging van kwaad tot erger: Lily overleed op 19 december 2022 en twee weken later werd hun andere hond, Jaimy, ernstig ziek. Het beestje overleed op 22 mei 2024 na een plotselinge epileptische aanval.

Nierstenen
In maart 2024 kreeg Claire zelf ernstige gezondheidsklachten en werden nierstenen vastgesteld. “Ik kon niets meer en schreeuwde het letterlijk uit van de pijn,” zegt ze. De behandeling met pijnstillers en morfine bracht slechts tijdelijke verlichting, en de medische onderzoeken duurden weken.

Terwijl de gezondheid van het gezin verslechterde, ontdekten ze een groot vochtprobleem in hun woning. “De muren werden kaal en er ontstonden barsten in de ramen,” aldus de Uithoornse. Na meerdere inspecties bevestigde de verhuurder, Eigen Haard, dat er een ernstig vochtprobleem was. “Ik ruik het al als ik binnenkom, jullie hebben een gigantisch groot vocht- en schimmelprobleem,” verklaarde een vertegenwoordiger van een onderhoudsbedrijf dat de woning kwam inspecteren.

Vervangende woning
Het gezin verliet de woning en zocht tijdelijk onderdak, maar hun problemen waren nog niet voorbij. Woningcorporatie Eigen Haard, dat ook woningen verhuurd in Aalsmeer en Kudelstaart, bood een vervangende woning aan in een onveilige buurt en weigerde de gemaakte kosten te vergoeden. “Wij hebben al ons spaargeld gestopt in het zorgen voor een goede afloop en in het bijdragen voor weer een leefbare woning. De koek is op,” zegt de moeder. Tot overmaat van ramp weigert ook hun verzekeraar de schade te dekken. “De schade is een proces van langdurige condensvorming door een defect van de warmtepomp”, luidde de afwijzing.

Het gezin staat nu letterlijk op straat, terwijl zij hun zaak in handen van een jurist hebben gegeven. “Wij hebben geen geld meer voor weer een vakantiehuisje”, besluit Claire haar verhaal.

Technisch probleem
Uiteraard hebben we ook Eigen Haard om een reactie gevraagd. Hoofd communicatie Wim de Waard geeft toe dat er sprake is van een probleem: “Dat is evident. Er is sprake van een technische kwestie en dat is vreemd in zo’n relatief nieuwe woning. Ondanks de schaarste aan woningen, hebben we een wisselwoning aangeboden. Dat is echter afgewezen”. Maar Eigen Haard wil graag tot een oplossing komen. Zij hebben een uitnodiging verstuurd naar het Uithoornse gezin om komende maandag in gesprek te gaan. “Daar is nog niet op gereageerd. Wat ons betreft komen we tot een oplossing en is opzeggen van de huur niet noodzakelijk”, aldus De Waard. Dat het probleem bij meerdere woningen in dit appartementencomplex zou spelen, was bij Eigen Haard niet bekend. “Er heeft zich tot nu toe niemand gemeld met dezelfde problemen”, besloot De Waard.
Volgens Claire Richardson zijn er echter meer dan 9 reacties binnengekomen van bewoners met een vergelijkbare situatie. Zij zal met haar jurist overleggen of ze ingaat op de uitnodiging van Eigen Haard.

Foto: Claire Richardson - van Vrijberghe de Coningh

Gepubliceerd: 19 juli 2024 om 20:43 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×